Diari La Veu del País Valencià
Cinc recintes fúnebres valencians opten al premi de millor cementeri de l’Estat

El Concurs de Cementeris 2018 de la revista Adiós Cultural ha rebut 46 candidatures de 12 autonomies. El País Valencià és qui més n’ha presentat, amb un total de 5 candidatures. El concurs, que arriba a la cinquena edició, consta de cinc categories: ‘Millor cementeri en general’, ‘Millor iniciativa mediambiental’, ‘Millor monument’, ‘Millor història documentada ocorreguda al recinte’ i ‘Millor activitat de portes obertes’. Les categories d’història i d’activitats de portes obertes són les que han rebut més candidatures.

De la demarcació de Castelló s’han presentat el cementeri de Vinaròs (el Baix Maestrat) a la categoria de ‘Millor monument’ i el de Castelló de la Plana a ‘Millor activitat de portes obertes’ i ‘Millor història’. De València, el Parque de la Paz a ‘Millor iniciativa mediambiental’. Finalment, de la demarcació d’Alacant s’han presentat el cementeri de Polop (la Marina Baixa) i el d’Alcoi (l’Alcoià), tots dos a ‘Millor activitat de portes obertes’ i ‘Millor història’.

Precisament l’edició anterior, la de 2017, ja la va guanyar un cementeri valencià, concretament, el de Sumacàrcer, a la Ribera Alta. Aquest espai va ser seleccionat en la categoria de ‘millor cementeri’ juntament amb el de Castro Urdiales, a Cantàbria.

No es tracta però, de candidatures definitives, ja que encara han de passar per una preselecció del jurat que es reunirà a Madrid el 2 de juliol. La selecció dels finalistes de cada categoria, excepte la millor iniciativa mediambiental, la decideix un jurat tècnic amb experts en arquitectura, art, sociologia, història i antropologia. Una vegada seleccionats els finalistes i publicats en la web, començaran les votacions. Els resultats de les votacions es poden veure en temps real en la pàgina.

Com en les quatre edicions anteriors, les votacions es realitzaran a través de la web de la revista, on es pot comprovar la documentació literària i gràfica que cada quantitat ha enviat per a promoure el vot en la categoria corresponent.

Pel que fa al guanyador de la millor iniciativa mediambiental, el decidirà un grup d’experts presidits pel naturalista Joaquín Araújo, assessor de Funespaña i col·laborador habitual de la revista.

Els premis als quals s’opta són 3.000 euros al millor cementeri en general, 2.000 a la millor iniciativa mediambiental, 1.000 al millor monument, 1.000 a la millor història documentada ocorreguda al recinte i 1.000 a la millor activitat de portes obertes adreçada a la societat. També hi haurà una placa de reconeixement als classificats en segon i tercer lloc de cada categoria. La quantitat del premi serà abonada a l’organisme associació o persona que ostente la titularitat del recinte o obra premiada, després d’aplicar la corresponent retenció legal.

Les candidatures presentades s’incorporaran a la ‘Ruta de cementeris d’Espanya’, a què també es pot accedir a través de la web de la revista. La publicació convoca el concurs amb l’objectiu de reconéixer l’interés històric, social, mediambiental, artístic i patrimonial dels cementeris espanyols; reivindicar-los com a “llocs plens de vida i de records de la gent que els va habitar”; conscienciar la ciutadania de “l’important patrimoni que alberguen aquestos recintes”, i fomentar el seu potencial com a recurs turístic.

Comparteix

Icona de pantalla completa