Diari La Veu del País Valencià
A 29 graus a l’oficina del Servef de Meliana perquè una treballadora té fred

Encara que no ho ha fet de manera oficial, l’estiu ja ha arribat. Les darreres setmanes les temperatures màximes s’han incrementat fins a arribar als 30 graus centígrads i en algunes ocasions s’ha superat aquesta xifra. L’augment de les temperatures obliga a canviar els hàbits de vestimenta i passar a utilitzar vestits més lleugers i també a mantindre frescos els interiors de les llars i dels llocs de treball. Treballar en un lloc a una temperatura adequada és fonamental per a evitar colps de calor i marejos provocats per la calor, motiu pel qual totes les oficines modernes compten ja amb aires condicionats.

Segons especifica el Reial Decret 486/1997, la temperatura dels locals on es realitzen treballs sedentaris propis d’oficines o similars estarà compresa entre els 17 i els 27 graus centígrads i en locals on es realitzen treballs lleugers estarà compresa entre els 14 i els 25 graus centígrads. Aquesta norma bàsica de salut i convivència al lloc de treball no es compleix en l’oficina del Servef de Meliana –segons denuncia una treballadora del centre, Amparo Muñoz–, on s’han arribat a temperatures de fins a 29 graus.

Muñoz, que és tècnica superior, assegura que una companya els obliga a apagar l’aire condicionat perquè el corrent d’aire li dóna en el coll. Segons explica, el conflicte amb aquesta treballadora va començar anys enrere “i tots els companys de l’oficina s’han barallat amb ella”. Tal com explica Muñoz, la dona a qui molesta l’aire és una de les treballadores més antigues de l’oficina i porta allí molt més temps que els caps, que canvien cada pocs anys. Ella creu que la treballadora considera que el temps que porta al Servef de Meliana li dóna potestat per a decidir si es pot encendre o no l’aire condicionat i els caps no li planten cara.

“Un dia que ella no va vindre vam treballar tota la jornada amb l’aire connectat i ningú no es va queixar”, assegura la tècnica. Sempre segons la versió de Muñoz, el problema podria solventar-se canviant de lloc la treballadora i ubicant-la en alguna de les taules buides que hi ha l’oficina. “Ella sempre diu que no té cap inconvenient a moure’s de lloc però, a l’hora de la veritat, no es canvia”, lamenta Muñoz. Un dels motius pels quals la treballadora no diu no voler canviar de taula és perquè tracta casos delicats i prefereix estar un poc més apartada.

A Muñoz la corrent d’aire li pega a l’esquena però assegura que és conscient que el Servef és un servei públic i que s’ha de mantindre a una temperatura adequada. “Crec que els usuaris algun dia ens posaran una denúncia”, lamenta. En aquest sentit, la tècnica assegura que fa uns dies una dona va entrar a l’oficina marejada per la calor que feia al carrer “i encara es va marejar més en arribar al Servef, perquè l’aire estava apagat”. A l’oficina del Servef de Meliana, una de les més velles junt amb la de Burjassot, acudeixen cada dia entre 150 i 300 persones i hi treballen aproximadament 25, 10 al Servef i 15 al Servei Public Estatal l’Ocupació (SEPE, per les seues sigles en castellà).

Segons explica Muñoz, els seus companys ja estan cansats de barallar-se amb l’altra companya però ella finalment es va decidir a enviar una queixa a l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) el dia 13 de juny. El que vol és que “envien algú perquè veja com està la situació a l’oficina”, ja que, segons denuncia, han arribat a caure insectes de l’aparell d’aire. La treballadora afectada assegura que els caps de l’oficina de Meliana també van remetre una queixa als serveis centrals del Servef el dia 12 de juny i que els van assegurar que enviarien algú per a solucionar el problema; tanmateix, Muñoz lamenta que “a dia de hui” no haja anat ningú. El sindicat UGT s’ha posat també a estudiar el cas però cap portaveu ha volgut fer declaracions.

Així, la tècnica del Servef assegura que fins i tot ha arribat a portar-se un termòmetre a la feina per a corroborar les altes temperatures a a que han arribat. Lamenta que per a solucionar els problemes s’han anat “posant pegats” que no han tingut efecte. Segons denuncia, l’oficina de Meliana és una de les més velles i ni tan sols compta amb serveis per a discapacitats. En aquest sentit, assegura que ja hi havia un pla per a traslladar eixa delegació del Servef a un altre edifici però fa més de quatre anys que esperen el canvi.

Comparteix

Icona de pantalla completa