Diari La Veu del País Valencià
Més de 600 participants consoliden la Diada d’Alacant en el calendari muixeranguer

Alacant ha acollit aquest diumenge la IV Diada Muixeranguera, una cita jove però ja consolidada al calendari gràcies a la participació de més de 600 persones. Un total de nou colles muixerangueres –huit més l’amfitriona, la Muixeranga d’Alacant– han fet possible una edició de rècord pel que fa a la participació.

Abans d’entrar a la plaça Ruperto Chapí, al costat del Teatre Principal de la ciutat, totes les colles han fet una ronda extra conjunta. Tot seguit s’ha desenvolupat la diada, amb les tres rondes ja habituals i una de pilars de comiat.

En cada ronda, les colles actuaven distribuides en dos grups. Així, en tot moment hi havia quatre o cinc figures simultànies. El primer grup estava format per la colla del Campello, la de Castelló, la de Xàtiva i la de Cocentaina, mentre que al segon hi eren el Corball, la colla de la Marina Alta, la d’Alacant, la Torrentina i la de Vinarós. En la tercera ronda, però, la colla amfitriona ha actuat sola i ha aconseguit la seua primera figura de cinc, l’Alta Clàssica. El públic ha aplaudit enèrgicament quan s’ha carregat aquesta figura, així com la Morera, per part de la Conlloga de Castelló. Aquestes són les dues figures de cinc pisos que s’han pogut veure en la IV Diada Muixeranguera d’Alacant.

A banda de la huit convidades i de la colla amfitriona, que aquesta setmana ha superat el centenar de membres, també hi havia colles de dolçaines i tabals, com ara la Colla Sant Blai, la Colla Sant Antoni, la Colla la Canya, la Colla el Cocó i la Colla d’Alacant.

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha col·laborat en organització de l’aplec juntament amb la Muixeranguera d’Alacant. La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, va explicar que les muixerangues “formen part de la processó de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, declarada recentment Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i són una de les representacions més interessants de col·laboració entre les persones. En els últims temps el món muixeranguer està agafant una gran potència, acaben de federar-se i estem encantats de celebrar amb ells aquesta trobada muixeranguera, que és la més multitudinària de totes les que se celebren al nostre territori”.

El cap de setmana ha tingut una cita doble per les muixerangues, ja que aquest dissabte es va celebrar també la XIX Trobada d’Algemesí. L’aplec més antic de tot el País Valencià va reunir la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí, així com les convidades d’aquesta edició, la Colla Castellera de Sants i la Muixeranga de la Safor.

Comparteix

Icona de pantalla completa