Diari La Veu del País Valencià
El ple del Consell aprova la limitació de greixos i sucres en els expenedors de centres públics

El ple del Consell ha aprovat el decret per a fomentar una alimentació saludable en tots els centres públics de l’Administració, que, entre altres qüestions, prohibeix la venda de productes amb àcids grassos trans i limita els sucres en les màquines expenedores d’aliments.

L’objectiu és garantir i regular una alimentació saludable en tots els centres de titularitat pública, siguen sanitaris, educatius o de serveis socials, així com incorporar aliments de proximitat i ecològics en les compres públiques, ha informat la vicepresidenta del Govern, Mónica Oltra.

Les accions sanitàries en matèria alimentària preveuen la incorporació de criteris d’índole nutricional en els menús de menjadors col·lectius públics, de manera que s’incremente el consum de fruites i verdures i es reduïsca el consum de greixos trans i saturats, de sal i de sucre.

Condicions per als serveis de restauració col·lectiva

En aquest sentit, per primera vegada s’estableix que els plecs de contractació d’aliments per a serveis de restauració col·lectiva incorporaran una sèrie de condicions i criteris relacionats amb l’alimentació saludable d’obligat compliment. És a dir, les empreses adjudicatàries hauran de proveir-se, almenys, d’un 40% de fruites i hortalisses fresques de temporada al País Valencià i el 3% de les compres serà en productes ecològics. D’altra banda, hauran d’incorporar aliments que permeten elaborar menús específics i adaptats per a persones amb celiaquia.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública també està realitzant una actualització de la guia de menús escolars en què es recopilen totes les recomanacions nutricionals i que pot servir de base per a l’elaboració de menús saludables.

Regulació de les calories en les màquines expenedores

Un altre dels aspectes que preveu la nova normativa és la regulació sobre la instal·lació i el funcionament de les màquines expenedores d’aliments i begudes en centres i establiments públics de la Generalitat. Aquestes màquines podran contindre aigua envasada, llet descremada o semidesnatada, iogurts i altres llets fermentades baixes en greix i sense sucre afegit, pans integrals, fruita fresca, fruits frescos no fregits i baixos en sal, refrescos sense sucre afegit, sucs de fruita, plats a força de vegetals frescos i sopes vegetals fredes. Així mateix, es permetrà la incorporació d’altres productes sempre que complisquen amb una sèrie de criteris nutricionals.

Entre aquestos requisits cal destacar alguns com que la porció envasada o comercialitzada no continga més de 200 calories; que no continguen àcids grassos trans; que el 30% com a màxim de les calories procedisca dels sucres totals (8g/100ml), o que continguen un màxim de 0,5 grams de sal (0,2 grams de sodi).

Un altre aspecte que es regula és la incorporació de productes apropiats per a persones amb intolerància al gluten; a més, en les màquines expenedores de begudes calentes sempre existirà l’opció de regular el contingut de sucre.

Comparteix

Icona de pantalla completa