Diari La Veu del País Valencià
Nervis a les Corts: la incertesa política tensiona la sessió de control a Puig

Un complet terratrèmol. Aquest és el fenomen meteorològic que millor descriu la sessió de control que es va viure aquest dijous a les Corts. Les interrupcions, els crits, el descontrol i el nerviosisme de la majoria dels diputats van regnar durant l’hora i mitja de debat parlamentari. La situació va desestabilitzar, fins i tot, el president del parlament valencià, Enric Morera, qui ja des de l’inici de la sessió va demanar als parlamentaris que tingueren un comportament respectuós. Aquesta petició, en canvi, es va evaporar en els primers minuts de la sessió.

La traca la va disparar la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, amb un dels temes més sensibles: la reforma del finançament valencià. Amb l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, la postura dels populars ha fet un gir de 180 graus. Així doncs, han passat de la incomoditat de justificar el maltractament financer al País Valencià a insistir a Puig que demane al seu company Sánchez que moga fitxa “pels interessos dels valencians”.

Les acusacions de diferents diputats del PPCV sobre la suposada actitud passiva dels socialistes va provocar el caos a l’hemicicle. “Quina poca vergonya”, va esclatar el conseller d’Hisenda, Vicent Soler. Una expressió que va donar ales perquè els diputats populars i de Ciutadans perderen els papers i se sentiren lliures de fer esbroncades com si es trobaren a un camp de futbol.

Amb aquest ambient, la tensió va continuar pujant amb una altra qüestió que no tots els grups polítics veuen amb els mateixos ulls: la reobertura de la radiotelevisió valenciana. Mentre el Botànic va celebrar haver complit amb la seua promesa, els del PPCV van veure el naixement d’À Punt com “la sucursal de TV3 i de Puigdemont”. “Estan obsessionats amb Puigdemont. Si ell està pel món”, va sentenciar la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. La també consellera d’Igualtat va ser protagonista d’una picabaralla amb la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, que va avivar el nerviosisme a la cambra valenciana.

La portaveu de la formació taronja va assegurar que Oltra està consolidant “el model Cotino” –la gestió de les residències de tercera edat– i que, per tant, continua beneficiant el mateix grup que porta més de deu anys amb embolics del que va ser president de les Corts, Juan Cotino. Aquestes paraules van aterrar com una bomba a l’escó d’Oltra i va demanar a Sánchez que ho retirara. “Que siga l’última vegada que afirma que beneficie un grup d’empreses. Açò és delictiu i vostè ho ha de retirar”, va dir de manera contundent Oltra. De nou, les alarmes es van encendre a les Corts, atés que Sánchez va demanar a Morera que deixara constància en l’acta que la vicepresidenta l’havia amenaçada. Davant aquesta situació, Oltra va donar una treva: “Relaxem-nos, jo no l’he amenaçada, l’he interpel·lada”, va puntualitzar.

I enmig d’aquest enfrontament, el diputat de Compromís Josep Nadal es va posar a enregistrar amb el mòbil tot el que estava passant. Un fet immediatament després del qual la diputada de Ciutadans, Sara García, va alertar el president Morera. Els parlamentaris no poden gravar dins de l’hemicicle.

Una metamorfosi

L’ansietat que va manifestar la majoria dels diputats aquest dijous és el resultat de la metamorfosi que s’ha produït en l’escenari polític en tan sols dues setmanes. La formació d’un nou govern socialista i els posteriors episodis polítics ocorreguts han desmuntat les perspectives de futur de les diferents formacions polítiques.

La dimissió del ministre valencià Màxim Huerta –com a conseqüència de defraudar Hisenda– ha deixat tocat l’equip de govern de Sánchez després d’una setmana on l’acollida del vaixell Aquarius, amb més de 600 immigrants, ha estat aplaudida per Europa. Aquesta setmana, a més, el PPCV ha rebut un nou colp judicial: la sentència del cas Gürtel de la branca valenciana on s’acredita que els populars es van finançar de manera irregular en les campanyes electorals de 2007 i 2008.

Ciutadans, que naveguen en la gran ona de la popularitat de Rivera, continuen en estat de xoc i busquen com recol·locar-se al taulell polític a l’estat espanyol i també al País Valencià. A Podem es mantenen les tensions internes tot i els resultats satisfactoris del plebiscit pel xalet de Pablo Iglesias i Irene Montero.

Compromís i PSPV intenten reformular el seu discurs ara que el govern espanyol els va de cara. En el cas de la coalició valencianista han de mantindre l’equilibri entre el fet de formar part del govern del Botànic i un discurs reivindicatiu cap a Madrid que està en l’essència del seu missatge. Els socialistes valencians han de reajustar també el seu discurs amb un govern espanyol del mateix color però amb qui han de recompondre unes relacions afectades pels processos de primàries viscuts en la darrera temporada.

Comparteix

Icona de pantalla completa