Diari La Veu del País Valencià
Els grups socials més pobres creixen un 17,4% des de la crisi i els de majors ingressos augmenten un 11,4%

El País Valencià ha patit un “impacte molt fort de la crisi” però també ha tingut una recuperació “més accelerada” que la mitjana. Així, la quantitat de persones que s’han desplaçat cap als grups socials més pobres ha crescut en un 17,4% encara que també han augmentat un 11,4% els grups amb majors ingressos. Per la seua banda, la classe mitjana i la classe mitjana baixa han experimentat descensos del 20,1% i del 3,1%, respectivament. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi ‘Oportunitats d’ocupació i renda a Espanya’ elaborat per la Fundació Ramón Areces i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), que analitza la pèrdua de condicions laborals i de renda durant la crisi i els primers anys de recuperació econòmica (2007-2016).

“Estem millor ara que abans de la crisi?” Aquesta és la pregunta que serveix de punt de partida per a l’anàlisi. I la resposta és que “probablement estàvem millor en 2007 perquè en 2016 la gent està en situacions més baixes”, tant a Espanya com al País Valencià, encara que aquest últim presenta “clares diferències respecte a la mitjana nacional”, ja que “es polaritzen els grups de població”. El document incorpora una perspectiva nova tractant d’estimar com han variat les oportunitats en ocupació i renda dels diferents grups socials, segons l’edat i la comunitat de residència.

En el cas del País Valencià s’ha perdut un 10,8% de les oportunitats de renda que hi havia en 2007 i han baixat quasi un 22% les oportunitats d’ocupació respecte a 2007. En aquest sentit, l’informe adverteix un impacte “molt fort” de la crisi en el mercat laboral valencià, amb una pèrdua propera als 35 punts en les oportunitats d’ocupació en 2013, però assenyala que ha aconseguit recuperar-se més ràpidament que la resta i en 2016 havia retallat a 22 punts la distància pel que fa a les condicions de treball de 2007.

Joves i aturats de llarga durada, els més castigats

Els autors de l’informe, els investigadors Carmen Herrero i Antonio Villar, i l’economista Ángel Soler, destaquen les “greus conseqüències que ha tingut la crisi entre els grups de població més jove, la recuperació de la qual s’està produint molt més lentament que en les persones de major edat”. A més, “la taxa d’aturats de llarga durada no està responent a la recuperació econòmica, la seua xifra s’ha multiplicat per huit i la seua situació és dramàtica”, ha explicat Villar durant la presentació de l’estudi.

Segons el document, el creixement econòmic dels últims anys ha permès recuperar els nivells de renda per càpita previs a la crisi i ha reduït els nivells de desocupació. No obstant açò, la realitat actual és molt diferent a la de 2007, ja que en el conjunt de l’estat espanyol s’ha produït un “desplaçament de la població des dels grups amb majors rendes cap als més desfavorits”. La classe mitjana alta s’ha reduït un 19%, mentre que el grup de persones en situació de pobresa ha augmentat un 22%.

Aquestes xifres són encara “més alarmants” entre els joves menors de 30 anys, que han vist com es doblegava el seu pes en el segment de població amb menors recursos. El percentatge de joves inclosos en el grup de menor renda ha passat del 21,31% en 2007 al 45,7% en 2016, mentre que la proporció de menors de 30 anys en la classe mitjana alta ha caigut del 16,5% al 4,8%, en el mateix període.

L’estudi analitza els canvis en les oportunitats d’ocupació i renda entre els diferents grups d’edat (de 16 a 30 anys, de 31 a 50 anys i majors de 50 anys) i en les diferents autonomies, així com per sexes, ja que “únicament els valors mitjans no diuen res”, ha apuntat Villar. Per a açò se centra en tres moments: 2007, any del començament de la crisi; 2013, en el nivell més profund de la mateixa, i 2016, que suposa una nova fase del cicle.

La pèrdua de llocs de treball ha sigut l’aspecte més important de la crisi, i ha arribat a afectar a més de la quarta part de la població activa en 2013. D’acord amb l’estudi, en 2016 les oportunitats d’ocupació resulten un 20% pitjors a aquelles que hi havia en 2007. En el cas dels joves menors de 30 anys la deterioració de les condicions d’ocupació arriba al 40%. En 2007 quasi el 50% dels menors de 30 anys tenia treball indefinit, mentre que en 2016 aquest percentatge no arriba al 30%.

Quant a l’evolució de la renda, l’anàlisi considera la societat en quatre grups socials: dos per sobre de la renda per càpita de l’estat espanyol (classe mitjana-alta i classe mitjana) i dues per sota de la mateixa (classe mitjana-baixa i pobres) i revela “empitjorament” de les rendes. Mentre les classes mitjanes altes a l’estat espanyol s’han reduït un 19%, el percentatge de població inclosa en el grup de les persones més pobres ha crescut un 22%. En general, per al conjunt de la societat, les oportunitats de renda han caigut un 15%.

A pesar que el desplaçament cap als grups socials de menor renda s’aprecia en totes les franges d’edat, el procés és més accentuat en el cas dels joves menors de 30 anys, ja que quasi la meitat (45,7%) se situa en el grup més pobre, enfront del 21,3% de 2007. És a dir, s’ha doblegat el pes de les persones entre 16 i 30 en el grup social amb menors recursos. “Ens trobem davant un problema d’augment de la desigualtat en la distribució de la renda, en la qual els grups menys afavorits han augmentat i la representació de la classe mitjana s’ha reduït en favor de la més pobra”, alerta l’informe.

Per sexes, l’informe assenyala que durant els anys de crisi es van apropar les condicions laborals entre homes i dones, encara que amb la recuperació econòmica les condicions de les dones no s’han recuperat a la mateixa velocitat.

Els resultats de l’estudi de la Fundació Ramón Areces i l’IVIE mostren “enormes desigualtats en renda i ocupació, tant des del punt de vista geogràfic com per trams d’edat”. Per a afrontar els problemes, els autors recomanen prendre algunes mesures com són el disseny d’estratègies específiques per a combatre la desocupació de llarga durada o establir mesures d’inserció estable dels joves en el mercat laboral.

Així mateix, insisteixen a reactivar polítiques socials en matèria d’habitatge, suport escolar, beques o assistència a persones majors que mitiguen els efectes del desplaçament de grups socials cap a la part més baixa de la distribució de renda, on moltes llars es troben al límit de la pobresa, malgrat tindre ocupació, cosa que fa sorgir la classe social de “treballadors pobres”.

Els experts recomanen també abordar la manera de millorar els resultats del sistema educatiu en una doble dimensió: millora de les capacitats (tant coneixements com a habilitats) i millora de l’equitat. Finalment, criden a recuperar i augmentar els nivells d’inversió en recerca i desenvolupament perquè, en el futur, el sistema productiu puga fer front als canvis de l’entorn econòmic.

Comparteix

Icona de pantalla completa