Diari La Veu del País Valencià
FULL premiarà les millors investigacions, articles científics i de divulgació sobre la lectura i el llibre

Fórmules màgiques per a fomentar la lectura no n’hi ha, però, sí que hi ha propostes i projectes que conclouen que l’hàbit lector ha d’abordar-se de manera transversal en totes les etapes educatives. Per tal de donar un major reconeixement a aquestes investigacions, identificar-les, donar-los major recorregut i, si cal, traslladar-les als dirigents polítics per a estudiar la seua aplicació en les polítiques culturals, la Fundació pel Foment i la Lectura (FULL) amb col·laboració de la Universitat de València han convocat els Premis d’Investigació i Difusió de la Lectura.

Els nous guardons contemplen tres modalitats i una dotació econòmica de 3.800 euros. La temàtica de les investigacions, articles i treballs de divulgació ha de ser sobre el llibre i el foment de la lectura. Els diferents jurats estaran conformats per investigadors, professorat universitari i experts la selecció dels quals correrà a càrrec de la Universitat de València per a garantir així “l’aval científic” dels textos, tal i com ha anunciat aquest dijous el president de FULL, Jesús Figuerola, durant la presentació dels primers guardons en aquesta matèria que ha convocat la fundació.

Tant Noelia Ibarra com Josep Ballester han fet èmfasi en la necessitat de convocar uns premis que visibilitzen la recerca que s’està fent en termes de foment de la lectura. Per això, una de les modalitats està adreçada a premiar el millor Treball de Final de Màster o Treball de Final de Postgrau, escrits en català, castellà o anglés. Podran presentar-se totes aquelles investigacions que s’hagen defensat i estiguen qualificades entre l’1 de gener de 2017 i el 9 d’octubre de 2018. Aquest guardó està dotat amb un premi de 1.200 euros i 700 euros per al tutor del treball guardonat.

La segona modalitat està adreçada al personal docent i investigador universitari, autors d’articles científics publicats en revistes especialitzades entre l’1 de gener de 2016 al 9 d’octubre de 2018 redactats en català, castellà o anglés. Aquests premis tenen una dotació econòmica de 1.200 euros.

Per últim, la tercera modalitat, busca el millor text de divulgació que s’haja publicat en qualsevol diari, revista, web, bloc o llibre sobre la temàtica referida, apareguts entre l’1 de gener de 2016 i el 9 d’octubre de 2018, escrits en català, castellà o anglés. La dotació econòmica d’aquest guardó és de 700 euros.

El termini de lliurament serà des del 15 de juny fins el 9 d’octubre de 2018 a través d’un formulari que ha habilitat FULL a la seua web. Els noms dels premiats es faran públics el 20 de novembre de 2018.

Els textos guanyadors restaran indexats i recopilats en la nova biblioteca virtual que aviat presentarà FULL. Això no obstant, si les investigacions guanyadores plantegen canvis que impliquen una millora en el camp del foment lector i canvis en les polítiques en aquest sentit, FULL traspassarà les propostes a l’àmbit polític com fa la fundació habitualment, ha indicat Figuerola.

Comparteix

Icona de pantalla completa