Diari La Veu del País Valencià
València ofereix a l’artista Elías Taño un nou espai després que li esborraren un mural sobre Altsasu

L’Ajuntament de València ha oferit un espai en blanc a l’artista Elías Taño perquè pinte un nou mural a la ciutat, després que una de les concessionàries de neteja haja esborrat el que va realitzar en el barri del Carme sense consulta prèvia. Aquesta pintura criticava la condemna del cas Altsasu, d’entre dos i tretze anys de presó als huit acusats per l’agressió a dos guàrdies civils i les seues parelles en la localitat navarresa.

Segons han informat fonts de la Regidoria de Gestió de Residus Urbans, l’empresa serà sancionada amb vora 300 euros per prendre la decisió d’esborrar el mural “de forma unilateral”. La multa s’ha acordat per no consultar l’acció amb l’Ajuntament i “amb absoluta independència del contingut”. “Poden haver-hi alguns que ens agraden i uns altres que no ens agraden gens”, subratllen des del departament que dirigeix Pilar Soriano.

La Regidoria va tindre coneixement dels fets dilluns passat, 11 de juny, per un missatge crític en Twitter que contenia fotografies i un vídeo del treballador de l’empresa pintant damunt del mural. L’endemà, la concessionària va explicar al departament que van acordar esborrar el mural en rebre l’avís d’un veí que la pintada tenia “al·lusions a ETA”. “En cap cas va justificar l’actuació unilateral que havien tingut”, afirma el departament municipal.

L’empresa ha infringit així el protocol establit amb l’actual corporació de no esborrar murals amb un mínim contingut artístic –la concessió es va establir fa vora 15 anys, durant l’anterior govern local del PPCV–. “Encara que siga la sentència d’Altsasu, no té absolutament res a veure amb el contingut”, insisteixen des de Gestió de Residus. Com a exemple, recorden que fa uns mesos es va produir un cas similar al barri de Benimaclet, on una associació va pintar un mural en el sòl, en una zona per als vianants, i l’endemà va rebre queixes pel fet que havia estat esborrat “també unilateralment”.

Després de conéixer la versió de la concessionària, la Regidoria ha iniciat els tràmits per a imposar la sanció, que podria rondar els 300 euros sobre la base del plec de condicions signat en el seu moment. També ha respost al veí que va escriure la piulada per a explicar-li la situació.

Pel que fa a l’artista, des de l’Ajuntament li han transmés disculpes per esborrar el mural i li han donat els detalls del conflicte, a més d’oferir-li un espai en blanc de València perquè estampe una nova creació. De moment, al consistori estan a l’espera de la seua resposta, segons les mateixes fonts.

“Decidir si s’està amb els demòcrates o amb els violents”

Des de l’oposició, el president de la gestora del PP de València, Luis Santamaría, ha advertit l’alcalde, Joan Ribó, que “ha de decidir si està amb els demòcrates o amb els violents”. En un comunicat, el ‘popular’ ha lamentat que “amb aquesta decisió, Ribó empare murals que defensen els violents”. “No es pot viure amb aquesta ambigüitat des d’un lloc de tanta rellevància com el que ocupa”, ha subratllat.

Per a Santamaría, “allò greu és que l’Ajuntament haja decidit penalitzar aquesta actuació de l’empresa emparant-se en el protocol que tenen signat amb ella” i, per contra, “no hagen denunciat el contingut d’aquest mural”. Al seu judici, “és clarament atemptatori contra els valors de la democràcia, basats en la independència judicial, entre altres pilars”.

De fet, Santamaría considera que la decisió de Ribó “pot dificultar la convivència a la ciutat” i ha remarcat que “les institucions han de vetlar pel compliment de la legalitat, la defensa de la llibertat i condemnar expressament actes violents com els que van ocórrer a Altsasu”, que han d’avergonyir a qualsevol que es considere demòcrata”.

Comparteix

Icona de pantalla completa