Diari La Veu del País Valencià
Els refugiats de l’Aquarius arribaran dissabte a València

Els més de 600 refugiats que estan en el buc Aquarius desembarcaran al Port de València aquest dissabte a bord de tres embarcacions i, a partir d’eixe moment, el Ministeri de l’Interior començarà el procediment per a identificar-los. Els migrants arribaran a València repartits en tres embarcacions ja que la travessia del buc Aquarius amb més de 600 persones a bord “no era segura”. Els treballs per a distribuir el total de persones rescatades en aigües d’entre Malta i Itàlia han començat aquest dimarts passat el migdia.

Fonts de la Vicepresidència de l’Estat asseguren que l’arribada està prevista per al cap de setmana, “més aviat per al dissabte”. Desembarcaran tres vaixells: l’Aquarius amb 129 persones a bord i dos vaixells italians de rescat en els quals aniran els 500 restants.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, es desplaçarà aquest dimecres o dijous a València per a reunir-se amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i coordinar el treball per a la recepció dels migrants. De les 629 persones migrants a bord, 123 són menors i “segurament hagen de quedar-se a València”.

Una vegada es produïsca el desembarcament, el Ministeri d’Interior començarà a fer tot el treball jurídic d’identificació per a saber qui tenen caràcter de refugiats o no i, per tant, podran rebre protecció internacional. Les mateixes fonts han recalcat que, abans de fer l’oferiment de València com a port “segur” per a atracar, diumenge passat a última hora el president del govern espanyol es va interessar per la situació del buc que havia transcendit als mitjans de comunicació.

Les ONG que van gestionar el rescat dels més de 600 migrants durant el cap de setmana en el Mediterrani al principi van rebutjar l’oferta i van al·legar la “inseguretat” que suposava recórrer 700 milles fins a València amb el vaixell “abarrotat”. Després d’eixe rebuig inicial, l’estat espanyol va posar sobre la taula que l’arribada fóra al Port de Palma, després de rebre la resposta positiva de la presidenta balear, Francina Armengol. Finalment, les embarcacions arribaran “únicament” al Port de València, han confirmat les mateixes fonts de l’Executiu.

Fonts de vicepresidència asseveren que en eixe procés també va intervenir el Ministeri d’Exteriors, que a la nit va contactar amb Jean-Claude Juncker i amb l’ambaixador d’Itàlia. Des de Vicepresidència també s’estan coordinat amb les comunitats autònomes, que estan prestant-se a acollir als refugiats, així com amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a canalitzar els oferiments dels ajuntaments.

Comparteix

Icona de pantalla completa