La Diputació de València facilitarà als pobles la prevenció dels incendis amb una línia d'ajudes

L'administració destinarà dos milions d'euros a subvencionar treballs i inversions dels municipis que gestionen la seua massa forestal d'una manera sostenible
/ València
12 juny 2018 01:00h
En total, són dues les línies de treball a desenvolupar, cadascuna dotada amb un milió d\'euros.

La Diputació de València ha presentat aquest dimarts la convocatòria per a la concessió de subvencions a la gestió forestal sostenible, destinades a ajuntaments de la demarcació amb massa forestal. En total, són dues les línies de treball a desenvolupar, cadascuna dotada amb un milió d'euros. D'una banda hi ha la conservació, millora i aprofitament forestal. D'altra banda, la prevenció i extinció d'incendis forestals. En tots dos casos se subvencionen treballs –amb un crèdit màxim previst de 600.000 euros per a cada línia– i inversions –amb un crèdit màxim previst de 400.000 euros.

Segons aquesta convocatòria, en aquest exercici es podran subvencionar treballs com la retirada i l'eliminació d'espècies invasores; el condicionament, protecció i defensa del sòl; la reducció d'instruments tècnics d'ordenació o protecció; la recollida i eliminació de residus; el manteniment de línies de defensa contra incendis forestals, i les actuacions silvícoles de prevenció d'incendis. Pel que fa a les inversions, se subvencionarà la reforestació, la creació de punts de reserva d'aigua, la repoblació amb fauna autòctona, la construcció de vies forestals i la compra d'eines, maquinària i complements forestals per a la prevenció, entre d'altres.

Les línies d'ajudes són independents l'una de l'altra, així que un mateix municipi pot optar a les dues. No obstant això, cal que complisquen uns criteris. La línia A, la de conservació, manteniment i aprofitament forestal sostenible, està adreçada a municipis forestals amb una població inferior als 20.000 habitants i amb més de 25 hectàrees de superfície forestal de MUP (muntanyes d'utilitat pública) de titularitat municipal. Això dóna com a resultat un llistat de 78 municipis. Pel que fa a la línia B, la de prevenció d'incendis forestals, només poden optar-hi els municipis que ja tenen aprovat un pla local de prevenció d'incendis forestals (PLPIF), si bé es prioritzaran les actuacions en municipis amb menor població i amb major superfície forestal. El resultat, en aquest cas, és un llistat de 32 municipis.

Segons ha explicat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, "molts municipis s'han afanyat a preparar un pla –el PLPIF– que haurien de tindre des del 2003 per a poder optar a la línia B de les ajudes". En la presentació de les subvencions, Bort ha remarcat que "cal veure la natura com a ecosistemes vius, no com a museus" i ha posat èmfasi en la sostenibilitat i en la necessitat de "gaudir del nostre benestar sense hipotecar el futur". En aquesta línia, ha destacat que "només podem conservar el patrimoni si està ben gestionat" i que, "sempre des de la sostenibilitat", la natura és també "una reserva econòmica per a la gent de l'interior".

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha manifestat que "ens creiem el nostre territori" i ha assegurat que des de la corporació "s'ha treballat de valent durant tota la legislatura per a canviar la situació d'abandonament i la manca de gestió forestal de l'era del PP". Així, Amigó ha enumerat algunes de les mesures i accions dutes a terme per la diputació, com ara la planificació dels treballs de prevenció, la coordinació entre les brigades, la creació de la Unitat Tècnica Forestal i la creació d'una comissió de treball de municipis forestals en què s'han recollit els suggeriments d'alcaldies i regidories de les comarques valencianes.

next