Diari La Veu del País Valencià
Puig demana a Sánchez que la reforma del finançament siga el primer pas per a canviar el model territorial

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat aquest dilluns al nou govern espanyol, encapçalat pel seus companys socialistes, que la reforma del finançament autonòmic siga el primer pas per a abordar una revisió del model territorial a tot l’Estat.

En un esmorzar organitzat pel Club Siglo XXI a Madrid, ha advertit que la crisi del model territorial que viu Espanya no afecta en exclusiva Catalunya i ha alertat que “la gran reforma pendent” per a l’Estat del Benestar té a veure amb la revisió del model de finançament autonòmic, atés que són les comunitats autònomes les que tenen transferides les competències en educació, sanitat o ajuda a la dependència.

No obstant això, el cap del Consell –que va parlar divendres amb Pedro Sánchez– no ha urgit el president espanyol a presentar ja una proposta de reforma del model de finançament autonòmic, encara que li consta que la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, ja està treballant en aquest assumpte.

Davant els ministres de Política Territorial, Meritxell Batet, i els valencians José Luis Ábalos, ministre de Foment, i Carmen Montó, ministra de Sanitat que Sánchez va fitxar de la Generalitat Valenciana, Puig s’ha mostrat escèptic davant la possibilitat d’aconseguir un consens entorn de la reforma constitucional si abans no s’ha sigut capaç d’aconseguir un pacte per a revisar el model de finançament autonòmic.

En qualsevol cas, Puig veu necessari abordar una actualització de l’Espanya de les autonomies perquè en cas contrari pot “morir d’èxit”. Aquest procés hauria de desembocar finalment en una reforma de la Constitució que, al seu judici, podria reconéixer algunes “singularitats” per a certs territoris, sempre que aquesta gestió de la “diversitat” que és Espanya no siga incompatible amb l'”equitat” entre ciutadans.

El “moment valencià”

El cap de l’executiu valencià ha reconegut que no és una “tasca senzilla la que s’obri”, però ha convidat a no deixar-se portar pels qui pensen que “és impossible”. “Nosaltres ho vam fer fa tres anys, i hui, des de la humilitat, creiem que el ‘moment valencià’ pot ser un espill en el qual es mire el canvi d’Espanya”, ha subratllat.

“Els valencians i valencianes volem ser part inspiradora, però, sobretot, serem part activa, lleial i reivindicativa en la construcció d’un futur que volem tornar a guanyar-nos”, ha subratllat el president i ha agregat que el País Valencià “és l’exemple que deixar arrere l’ombra de la corrupció i impulsar el canvi amb un govern de suports plurals pot generar més estabilitat i aconseguir millors resultats”.

Inici de les emissions d’À Punt

El president ha fet també referència en la seua intervenció a l’inici de les emissions d’À Punt, “un instrument d’autoconeixement, vertebració i democratització que havia sigut utilitzat partidistament i posteriorment clausurat” i que ara ressorgeix com a televisió pública “no governamentalitzada”, una diferència “substancial” que també s’hauria de “recuperar en Ràdio Televisió Espanyola”, ha defensat.

Comparteix

Icona de pantalla completa