Demanen a La Caixa que no subvencione més agressions ambientals

La Conselleria empra les ajudes d'aquesta entitat bancària per a agredir els parcs naturals de la Serra d'Espadà, la Serra Calderona i el Riu Túria
13 març 2014 01:00h
RedactaVeu / València

Un grup d'activistes d'Acció Ecologista-Agró i de la Plataforma Bosc Viu han desplegat hui, dijous 13 de març, una pancarta davant de les oficines centrals de La Caixa a València per a cridar l'atenció sobre les greus actuacions efectuades per la Conselleria de Medi Ambient amb finançament d'aquesta entitat bancària. Els ecologistes han mostrat imatges de les actuacions i han repartit informació als vianants per a donar a conéixer la gravetat de les actuacions que, paradoxalment, es presenten i es publiciten com a beneficioses per al medi ambient.

Un representant d'Acció Ecologista-Agró ha entregat una carta al director del banc per a donar-li a conéixer la situació i demanar-li que controle millor l'ús que es fa dels seus diners. L'entitat bancària hauria d'exigir unes majors garanties sobre la qualitat i el tipus d'actuacions realitzades i efectuar un seguiment dels resultats reals. En tot cas hauria de supervisar els efectes de les actuacions i deixar de subvencionar-les quan els efectes siguen perniciosos.

Membres d'Acció Ecologista-Agró, acompanyats de biòlegs especialitzats en ecologia i botànica, així com tècnics i experts forestals, han acudit a algunes de les actuacions finançades per La Caixa en espais protegits valencians i han pogut constatar sobre el terreny la gravetat de les actuacions efectuades amb les subvencions d'aquesta entitat bancària. Aquest és el cas d'intervencions als parcs naturals de la Serra d'Espadà, la Serra Calderona i el Riu Túria. En aquest darrer cas, a causa d'unes condicions inadequades de treball, es va originar un incendi forestal en ple paratge protegit que, d'haver-se estés més, haguera constituït un desastre ecològic de grans dimensions provocat per aquestes lamentables intervencions.

Malgrat els noms de les actuacions programades, aparentment beneficioses, els fets reals són desastrosos. Així és el cas d'actuacions com la del paratge de Rebalsadors, en ple cor de la Serra Calderona. Un projecte que teòricament pretén restaurar la coberta vegetal, millorar la biodiversitat, ajudar a la regeneració natural i a la repoblació forestal. Però que en realitat consisteix en l'eliminació d'enormes quantitats de vegetació natural valuosa, destruint més del 90% de la coberta vegetal, deixant el sòl fèrtil desprotegit i alterat per la maquinària emprada, incrementant el risc erosiu, un risc que representa el problema ecològic més greu de les nostres muntanyes. Tot un desastre en el qual es van invertir vora 100.000 euros, en 12 hectàrees de bosc que van quedar arrasades emprant maquinària pesant (en la pàgina web de Bosc Viu es pot ampliar aquesta informació i observar abundants imatges de les destrosses).
 

D'altra banda, hi ha dubtes raonables sobre el destí concret de les subvencions, ja que les quantitats emprades no s'acaben de correspondre amb el tipus d'intervenció. La Caixa hauria de fiscalitzar bé si els preus que es paguen per la maquinària responen exactament a allò pressupostat o si hi ha intermediaris o sobrecostos no explicitats.

Els ecologistes esperen un canvi d'actitud per part de l'entitat bancària i una resposta positiva a les seues argumentacions. De no ser així, seguiran donant a conéixer a la població els efectes de les intervencions finançades i promovent que els ciutadans demanen, sempre respectuosament, però amb rotunditat, la finalització d'aquestes veritables agressions ambientals.

A més a més, demanen als grups parlamentaris presents a les Corts Valencianes que sol·liciten a la Conselleria de Medi Ambient explicacions per aquestos fets i la informativa relativa als convenis signats per la Generalitat Valenciana amb La Caixa.

next