Diari La Veu del País Valencià
Per què la sentència de la Gürtel condemna el PPCV de Camps però no l’expresident

El jutge de l’Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia sosté en la sentència que en el cas que l’expresident valencià Francisco Camps haguera incorregut en delictes pel finançament irregular del PPCV, aquestos ja haurien prescrit, atés que la investigació va començar en 2009.

Vázquez Honrubia veu, a més, “jurídicament impossible” pronunciar-se sobre Camps o sobre el que va ser el seu vicepresident Víctor Campos en la sentència a la branca valenciana de la trama Gürtel, en la qual tots dos van tindre la condició de testimonis i no d’investigats en el judici.

“És obvi d’acord amb el principi acusatori formal que no pot fer-se ni un mer judici de valor sobre la seua conducta”, assenyala el jutge en la sentència, en la qual dóna per provat el finançament irregular del PPCV en les campanyes electorals de 2007 i 2008.

Tots dos van ser assenyalats en el judici per diversos acusats, com ara l’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa –condemnat a 4 anys de presó–, que va acusar Camps d’encarregar el sistema de finançament irregular i Campos de portar la relació amb els empresaris que pagaven actes electorals a través de factures falses i diner negre.

No obstant això, segons el jutge, en remuntar-se els fets a les eleccions de 2007 i 2008 i atesa “la naturalesa del delicte ací enjudiciat de caràcter menys greu”, els seus actes “haurien prescrit perquè han transcorregut més de cinc anys sense formular-se des de la data acusació alguna”.

En relació a la declaració de Camps com a testimoni, el jutge recorda la seua “radical” i “absoluta” negativa a admetre qualsevol coneixement de la trama o de l’avís que, segons Costa, aquest va donar a l’extresorer del PP Luis Bárcenas “sobre pràctiques de finançament irregulars”.

Camps va desvincular tots els membres del seu govern i ell mateix dels temes econòmics del partit i va admetre que l’exministre Eduardo Zaplana –ara a la presó preventiva pel cas Erial– li va informar en 2002 que Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’ –condemnat a 6 anys i 9 mesos–, s’encarregaria de “l’organització d’actes i campanyes del PP” però que no sabia que treballava per a la Gürtel.

Comparteix

Icona de pantalla completa