Diari La Veu del País Valencià
El Consell cedeix una vivenda a la fundació Rais per a acollir persones sense llar

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl, ha cedit un habitatge públic a la Fundació Rais per a iniciar un programa social adreçat a traure del carrer persones sense llar. Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, el Consell ha establit una política social adreçada a superar les condicions que donen lloc a la pobresa i a la desigualtat social per a “evitar i corregir els mecanismes que originen la marginació i promoure majors cotes de benestar social”.

Dins d’aquesta línia d’actuació, destaca Housing First, un projecte que desenvolupen les Conselleries d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, en col·laboració amb l’Ajuntament de València i la Fundació Rais, i que consisteix a dur a terme una sèrie de mesures que permeten acabar amb la situació de persones sense llar cròniques posant a la seua disposició tant habitatges com personal tècnic.

Rais és una fundació nascuda en 1998 que treballa per a la integració de les persones més excloses, principalment persones sense llar i immigrants amb alt grau d’exclusió. El seu principal objectiu és desenvolupar programes d’intervenció especialitzada i integral adreçats a persones en situació de carrer per a cobrir les necessitats bàsiques i contribuir al seu sosteniment amb una millora de la seua qualitat de vida així com propiciant processos d’inclusió social.

Per a dur a terme el programa Housing First, la Conselleria d’Habitatge ha cedit de manera temporal un habitatge públic gestionat per l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl. Així mateix, està previst que prompte se cedisca un altre habitatge per a aquest mateix projecte. Ambdós habitatges han sigut específicament rehabilitats per EVHA per a aquest projecte, amb una inversió de més de 22.000 euros.

Aquesta iniciativa, destinada per a persones que viuen al carrer, pretén facilitar-los un habitatge amb la finalitat d’ajudar-los a donar un gir positiu a la seua vida. A més, les persones acollides a aquest programa també reben ajuda professional en funció de les seues necessitats i demandes.

El programa requereix el seguiment d’alguns compromisos bàsics, com ara acceptar la visita periòdica d’un professional, contribuir a les despeses de l’habitatge si es disposa d’ingressos, tindre bones relacions de veïnatge i participar en l’avaluació externa del programa. Rais és la primera organització que desenvolupa aquesta metodologia a l’estat espanyol i està obtenint molt bons resultats, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.

La directora general d’EVHA ha assegurat que projectes com aquest “confirmen el gir de 180 graus experimentat en la nova política d’habitatge del Consell en la qual ara el ciutadà sí que és el centre de la política. Un govern que es mostra “sensible amb la gent que està vivint situacions molt complicades i extremes”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa