Diari La Veu del País Valencià
Puig i Sánchez es reuniran prompte per a abordar els problemes valencians

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran “pròximament” per a tractar d’avançar en “totes les qüestions del problema valencià”, com són el finançament autonòmic, la falta d’inversions i el deute històric, entre altres.

Així ho ha afirmat Puig aquest dissabte a Riba-roja (Camp de Túria) en un acte del PSPV-PSOE amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, en el qual ha explicat que aquest divendres li va telefonar Sánchez per a parlar de com es troba la situació i li va confirmar la seua voluntat de reunir-se amb ell pròximament.

Ha assegurat que va ser una conversa “emocionant” i “emotiva”, en la qual no van concretar la data d’aquesta trobada, encara que Puig ha afirmat que serà “ben ràpid”.

El president ha assegurat que el Consell mantindrà les reivindicacions de l’agenda valenciana, entre elles, l’infrafinançament que pateixen els valencians, la falta d’inversions i el deute històric, a més d’altres qüestions que tenen a veure amb la cultura o amb la consideració dels valencians en relació amb el govern espanyol.

“Creiem que ha canviat l’atmosfera, que hi ha oxigen i hi ha possibilitat de diàleg. El Govern no està parapetat, és obert. Tindrà els problemes obvis de la gobernança però hi ha bona voluntat i enteniment entre el Govern valencià i el d’Espanya”, ha assenyalat. Ha reconegut que abans també hi havia però ara, ha insistit, “creiem que hi ha millors condicions perquè hi ha millor actitud per part del Govern d’Espanya”.

Puig ha valorat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haja dit que començarà a tindre aquest marc de reunions per a desbloquejar la renovació del sistema de finançament. “Els valencians volem ser igual que la resta i no seguir amb el fet discriminatori que hem tingut, que ha fet que la nostra economia, empreses i ocupació tinguen menys oportunitats. Açò és el que no permetre”, ha advertit.

Preguntat pel Corredor Mediterrani, ha afirmat que les preocupacions del Consell respecte de les inversions “les té molt clares el nou ministre de Foment –José Luis Ábalos– que és valencià i sap perfectament quines són les insuficiències en infraestructures”.

Ha defensat que el Corredor Mediterrani és una infraestructura bàsica i fonamental per a l’Estat perquè és “l’eix més important d’Europa, que pot ajudar a crear més llocs de treball”.

Puig ha assenyalat que durant la seua conversa amb Pedro Sánchez no han parlat del nomenament del pròxim delegat del govern espanyol al País Valencià. “Hem parlat de coses més genèriques”, ha explicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa