Diari La Veu del País Valencià
El Cor de la Generalitat titlla UGT de sindicat groc i busca alternatives per a mantindre les vagues en juny

Les dues vagues anunciades pel Cor de la Generalitat Valenciana per als propers dies 20 i 24 de juny es troben en standby després que aquest divendres la Federació de Serveis Públics-UGT cancel·lara la sessió de mediació entre l’Administració i els treballadors que s’havia de celebrar el proper dilluns com a requisit previ a la convocatòria d’aturades realitzada per la unitat artística depenent de l’Institut Valencià de Cultura (IVC).

El Cor de la Generalitat Valenciana va celebrar el passat dimarts una assemblea on van acordar la convocatòria de vaga per als dies 20 i 24 de juny, dates que coincideixen amb les estrenes al Palau de les Arts de les òperes La damnation de Faust, d’H. Berlioz, i La Clemenza de Tito, de W. A. Mozart. Tres dies després, UGT ha decidit desistir de la mediació que s’havia de realitzar dilluns, 11 de juny, entre el sindicat, els treballadors i l’IVC.

El procediment que havia de supervisar el Tribunal d’Arbitratge Laboral és el pas previ abans de la realització d’una vaga. El desistiment del sindicat, segons sosté el membre del Cor i representant sindical d’UGT, Fernando Piñango, s’ha fet de manera “unilateral” i, sense consultar-ho amb els representants laborals, “s’ha presentat un escrit”, afegeix. Pel que fa a UGT, el qualifica com a “sindicat groc”, ja que s’ha postulat a favor de la “patronal”. A més a més, el fins ara sindicalista ha anunciat que té pensat dimitir com a representant de les sigles que ha defensat en els últims anys.

Els representants sindicals del Cor en l’IVC havien presentat el passat mes de març davant l’administració un escrit en el qual van anunciar que la intenció era convocar aturades que afectarien la temporada d’òpera si la institució no consolidava la plantilla actual. Així, aquesta setmana recordaven des de l’agrupació coral que la publicació el passat mes de març en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de l’Acord per a la reducció de la temporalitat del sector públic instrumental de la Generalitat Valenciana, una entesa amb què el govern valencià pretenia acabar amb les contractacions a dit, “fa perillar l’existència de l’actual plantilla del Cor, ja que preveu que es convoque un concurs-oposició per a la consolidació de les places del cor, que són qualificades de caràcter temporal, tot i que estem ocupant-les ininterrompudament des de fa 15, 20 o 30 anys i vam superar unes audicions de caràcter públic”, explicaven aquest dimarts els membres sindicals del Cor.

Reivindicaven que “la singularitat de la formació com a unitat artística consolidada hauria de ser argument suficient per a la seua protecció enfront d’altres qüestions de caràcter administratiu i estem convençuts que existeixen mecanismes i vies per a la resolució d’aquest conflicte”. D’aquesta manera, es demanava que la genuïnitat de la formació era un motiu de pes suficient perquè l’Administració consolidara les 59 places interines en definitives sense convocar un procés selectiu.

El proper dilluns, els representants del Cor es reuniran amb el comité d’empresa per a demanar el suport a la convocatòria de vaga, però, en cas que no obtinguen aquest suport, serà un grup de treballadors el qui promourà el tràmit perquè el procés d’aturades continue tal com havien comunicat aquesta setmana. En aquest sentit, Piñango apunta que abans de l’anunci d’aturades, 50 membres del Cor van votar a favor de la vaga i 10 s’hi van abstenir.

Malgrat que la intenció de fer vaga els dies 20 i 24 de juny “continua endavant”, assegura Piñango, no es descarta que no arriben els suports per a fer les aturades, ja que el mateix sindicalista explica a aquest diari que es buscaran altres centrals sindicals que donen suport per a fer la vaga en Turandot, la primera òpera que es representarà en la pretemporada 2018-2019 en setembre al Palau de les Arts.

Comparteix

Icona de pantalla completa