Diari La Veu del País Valencià
Puig recorre al seu nucli de confiança amb el nomenament d’Ana Barceló en Sanitat

La incògnita ja s’ha revelat. La diputada de les Corts, Ana Barceló, substituirà Carmen Montón al capdavant de la Conselleria de Sanitat. El relleu obligat ha suposat el nomenament d’una política experimentada. A més, ha servit al cap del Consell per a situar una persona de la seua total confiança, amb un perfil molt més pròxim que el de Montón. Cal recordar que la ministra es troba més propera als sectors ‘sanchistes’ del PSPV, els mateixos que van disputar el lideratge de Puig ara fa un any en les primàries prèvies al congrés d’Elx.

Ana Barceló és Llicenciada en Dret per la Universitat de València,Va exercir d’advocada entre 1983 i 2002 als partits judicials d’Elda, Elx, Almansa i Alacant i va ser professora en l’Escola de Pràctica Jurídica de la Universitat d’Alacant (2000-2001).

Militant del PSPV, va ser alcaldessa de Saix (Alt Vinalopó) per primera vegada en les eleccions locals de 2003 per majora absoluta, revalidant-la en les de 2007. En 2011 no va revalidar l’alcaldia i va continuar al consistori de Saix com a cap de l’oposició fins que va renunciar a l’acta de regidora en maig de 2012 per tal de centrar la seua acció política a les Corts on aleshores ocupava la presidència del Grup Parlamentari Socialista i la vicesecretaria de Política Autonòmica en l’executiva nacional del PSPV que encapçalava Ximo Puig.

El setembre de 2014 va ser elegida vicepresidenta segona de les Corts després de la renúncia del també socialista Ángel Luna. Des de juny de 2015 és portaveu adjunta del PSPV a les Corts.

Una vegada signat el nomenament, i publicat en una edició extraordinària del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), la nova consellera ha de prendre possessió del càrrec al Palau de la Generalitat, de manera que podrà acudir, ja com a nova titular de Sanitat, al Ple del Consell que se celebra setmanalment.

Oltra, “perplexa i decebuda”

La vicepresidenta, consellera d’Igualtat i portaveu del Consell, Mónica Oltra, es va declarar “perplexa” i “decebuda” en haver-se assabentat del nomenament pels mitjans de comunicació, segons van informar a Europa Press fonts del seu departament.

Mónica Oltra i Ximo Puig van coincidir en un acte al Port de València poc després d’anunciar-se el nomenament d’Ana Barceló. / AVACU

Les mateixes fonts van assenyalar que la portaveu del Consell veu bé i no té res en contra de la designació de la parlamentària socialista per a rellevar Montón després del seu nomenament com a ministra, si bé qüestiona que eixa decisió s’haja donat a conèixer als mitjans abans de comunicar-li-ho.

El cap del Consell, Ximo Puig, va explicar aquest passat dimecres que tenia previst abordar-ho amb Oltra: “És evident que em correspon a mi la designació, però ho parlaré amb la vicepresidenta”. També va subratllar que l’equip de Sanitat es mantindria “bàsicament”.

D’altra banda, Oltra va detallar que Puig i ella estaven intentant “encaixar” una reunió al llarg de dijous per a trobar “un moment per a poder-ho parlar i nomenar com més prompte millor la persona que ha de substituir la consellera”.

Abans del nomenament, Oltra va assegurar que tot apuntava al fet que el ple del Consell d’aquest divendres abordaria el nomenament i que, sobre si seria home o dona, ella vaticinava que “es mantindrà la paritat estricta” al 50% com a “senyal d’identitat” del govern valencià, com així ha succeït.

Comparteix

Icona de pantalla completa