Diari La Veu del País Valencià
Fevecta commemora els seus 30 anys i celebra que el País Valencià lidera la creació de cooperatives de treball

“Una economia diferent, sostenible, amb treball de qualitat i que defense valors socials és possible”. Amb aquestes paraules va definir el president de Fevecta, Emilio Sampedro, la importància del cooperativisme, i en especial del cooperativisme de treball associat. El màxim organisme representatiu d’aquest model d’empresa, Fevecta, va celebrar dijous la seua Assemblea General, en la qual van fer una radiografia de l’estat del cooperativisme al País Valencià i a Europa.

L’any que la Federació Valenciana de Cooperatives de Treball Associat ha complit 30 anys, el País Valencià ha liderat la creació d’aquest model empresarial. En total, se n’han constituït 161 de noves en totes les demarcacions, un 9,5% més que en l’any 2017. Segons les dades de Fevecta, el territori valencià compta amb un total de 1.518 cooperatives de treball actives en les quals treballen 16.321 persones.

El president de Fevecta, Emilio Sampedro, va destacar que el 47% dels treballadors de les cooperatives que representa són dones “i en poc de tems s’arribarà a la igualtat total”. La feina que ofereixen les cooperatives, tal com va explicar Sampedro, és un treball estable i sostenible en el temps, ja que entre els seus valors està “primar la qualitat en lloc a la quantitat”. Les cooperatives de treball constituïdes en 2017 van generar 403 llocs de treball, el 60% dels quals van ser per a homes i el 40%, per a dones. Un dels aspectes que més enorgulleix el president de Fevecta és la taxa d’ocupació femenina, de les més altes del conjunt de l’economia.

Sampedro va destacar “la bona salut del cooperativisme”, especialment al País Valencià, on les cooperatives de treball van facturar 1.502 milions d’euros. En aquest sentit, el president de Fevecta va insistir en l’arrelament del cooperativisme al territori valencià i va apuntar que hi ha cooperatives en totes les comarques valencianes i va remarcar que “on hi ha cooperativisme, l’economia guanya”. I és que segons les dades oficials que disposa la Confederació de Cooperatives, el País Valencià és el tercer territori de l’estat espanyol amb més cooperatives que generen el 6,1% del PIB. A més, Sampedro va informar de que 2 de cada 3 valencians són socis d’alguna d’elles.

En opinió de Sampedro les bones xifres del cooperativisme “són fruit de la constància i el lliurament de les organitzacions representatives del cooperativisme en les seues respectives àrees d’influència i de l’impuls que finalment sembla haver cristal·litzat en el si de la Unió Europea per a contribuir de manera decidida al foment de l’Economia Social i Cooperativa en tots els estats membres, així com fruit del suport de les nostres administracions públiques autonòmiques”.

“Hem de creure’ns el que som perquè la resta crega en nosaltres”, va defensar Sampedro que va lamentar que encara hi ha qui pensa que les cooperatives no són una cosa seriosa, porten endavant negocis reals. En aquest sentit, Sampedro va fer un al·legat del cooperativisme com a alternativa avantatjosa a l’emprenedoria i com a fórmula de creació d’ocupació estable tant en èpoques de bonança econòmica com de crisi. “Enfront dels alts nivells de desocupació i d’economia submergida existents, sobretot entre els joves; enfront de la inseguretat laboral i el deteriorament de la protecció social, i enfront del constant augment de les desigualtats, les cooperatives sembrem futur. Un futur sostenible en què prevalen les persones i les seues necessitats, en el qual s’estableixen unes relacions econòmiques democràtiques amb ocupacions estables i en què competitivitat empresarial i cohesió social van necessàriament de la mà”, va insistir.

Per a donar suport a aquesta afirmació, Sampedro va apuntar que en tot el món hi ha al voltant de 3 milions de cooperatives i només a l’estat espanyol n’hi ha 20.871, de les quals el 80% són cooperatives de treball. En Europa n’hi ha 250.000, segons el president. Tal com va explicar dijous, en tot el món les cooperatives donen feina a 280 milions de persones i estan al nivell, econòmicament parlant, de la tercera o la quarta economia mundial.

Cooperatives i Consell

En la inauguració de l’assemblea general de la Federació va participar també el director general d’Economia, Paco Álvarez, a qui el president de Fevecta va reconéixer els avanços realitzats durant la legislatura en matèria de cooperativisme. “En aquests tres últims anys, s’han millorat coses. No oblidem que 2018 ha sigut el primer any en què la convocatòria de l’ordre d’ajudes del sector s’ha publicat els primers dies de l’any, tal com demanàvem. També s’estan fent ferms esforços perquè les cooperatives puguen gaudir d’una administració en línia per als seus tràmits. I és cert també, que s’han anat recuperant any a any els pressupostos destinats a la promoció del sector, dins de les possibilitats, açò sí, d’una comunitat infrafinançada com la nostra”, va celebrar Sampedro.

No obstant això, també va formular peticions al representant del govern a qui va demanar “un esprint final de la legislatura a l’altura per a continuar millorant el context en el qual les cooperatives operen i poder seguir augmentant la competitivitat del sector”. I en al·lusió al pla biennal ‘Fent Cooperatives’, presentat a novembre pel president de la Generalitat, va instar l’Administració a “tangibilitzar el seu suport en mesures concretes, sustentar-ho en compromisos, en recursos i en polítiques d’estímul”.

Per la seua banda, Paco Álvarez, ha remarcat el seu compromís personal i el del seu departament amb el Cooperativisme i l’Economia Social “per les seues aportacions a la societat” i “pel seu caràcter sostenible”, que considera compatible amb la competitivitat que tota empresa ha de perseguir. Així mateix, Álvarez ha reconegut que “per fi a Europa s’han posat les piles pel que fa a l’Economia Social i a la sostenibilitat”.

També va lamentar que el bon nom i la bona imatge de les cooperatives es veja tacat per “persones que només busquen lucrar-se” amagant-se darrere de l’economia col·laborativa. En aquest sentit va criticar aquells que pensen que les cooperatives no són empreses i va lloar els valors del cooperativisme. Va confrontar aquest model empresarial, basat en la sostenibilitat amb les empreses que només busquen fer negoci.

30 aniversari de Fevecta i pla estratègic

A l’inici de l’assemblea, en la qual també es va celebrar el trenta aniversari de la Federació, es va retre homenatge a les cooperatives de treball associat que es van unir a Fevecta quan es va crear i que encara continuen adscrites. És el cas de Enseñanza Almeida Cooperativa, Salus Cooperativa, Construcciones Moixent Cooperativa, Patufet Ruzafa Cooperativa i Plataforma Iniciativas Sociales Cooperativa.

També durant l’assemblea les cooperatives de treball van avalar el nou Pla estratègic que el Consell Rector de Fevecta va presentar per al període 2018-2021, els eixos principals del qual seran: reforçar la tasca representativa enfront de l’Administració i altres agents socials, promoure el creixement i el relleu generacional en les cooperatives de treball, situar al cooperativisme de treball en el focus de l’emprenedoria valenciana i mantindre una vigilància activa sobre les noves formes d’economia emergents tant per a identificar possibles punts de col·laboració com per a prendre distància d’altres fórmules amb valors divergents.

Comparteix

Icona de pantalla completa