Diari La Veu del País Valencià
Els agricultors denuncien que els preus de la fruita continuen caient tot i la reducció de la collita

La crisi de preu que arrossega la fruita dolça –que agrupa les fruites d’os com la bresquilla i les de llavor com la pera i la poma– des de fa més de 5 anys continuarà durant aquesta campanya. El preu que els llauradors cobren per vendre la seua fruita als distribuïdors està notablement per baix del que els supermercats marquen a les seues etiquetes. De fet, ja fa anys que alguns agricultors denuncien que es veuen forçats a vendre sota preu de cost. És a dir, amb la venda dels seus productes no recuperen els diners que els ha costat produir-los.

Els preus que perceben els productors de fruita d’estiu al País Valencià s’han desplomat de mitjana un 45% des del començament de la campanya, mentre que els consumidors paguen de mitjana per aquestos mateixos productes una diferència superior al 300%, segons explica la Unió de Llauradors, que es basa en les dades de la Conselleria d’agricultura.

Segons les cotitzacions oficials d’Agricultura, el descens del preu de la bresquilla ha sigut del 62%; el de la nectarina, d’un 53% ,i l’albercoc descendeix un 47%. El paraguaià és la fruita que menys descendeix percentualment, amb un 20%. La cirera Burlat també pateix una baixada del 40% en el seu preu des del començament de campanya fins a l’última setmana de referència. La tendència, segons expliquen des de la Unió, és que el preu continue a la baixa fins a situar-se a nivells fins i tot inferiors a la campanya passada, la qual cosa suposaria un important greuge econòmic per als productors valencians.

Al problema dels preus se suma la davallada de la collita, fet que farà que els agricultors encara guanyen menys. Segons han explicat des de la Unió, la previsió de collita era d’unes 30.600 tones, un 23% menys que la passada. La quantitat de quilos encara es pot reduir més a causa de les pedregades dels darrers dies de maig, que van danyar nombrosos cultius i van afectar més de 4.000 hectàrees. El president de la Unió, Ramón Mampel, critica “el control ferri al qual la distribució sotmet els llauradors”. El representant dels llauradors lamenta que en moltes ocasions es veuen obligats a vendre la fruita a canvi d’uns diners que no troben suficients “però és la distribució qui marca els preus”.

Els preus al supermercat tripliquen els preus al camp

“No tenim excedents, però sí que estem en disposició d’exportar els nostres productes; no entenem perquè no pugen els preus”, lamenta el president de La Unió. En aquest sentit, la organització critica que mentre ells “no poden fer front als costos de producció”, els supermercats venen la fruita a preus alts. Un estudi comparatiu dels serveis tècnics de la Unió, amb dades de diferents supermercats implantats al País Valencià, revela que el preu mitjà de la fruita d’estiu durant la primera setmana del mes de juny és de 3,30 €/kg mentre que el preu mitjà percebut pels llauradors és d’1,04 €/kg, la qual cosa representa una diferència entre el que percep el llaurador i el que paga el consumidor de més del 300%.

Per tipus de fruita, la cirera és el cultiu amb major disparitat de preu, xifrat en un 460%. Li segueix l’albercoc, amb un 400%; la bresquilla té una diferència del 313%; la nectarina, un 305%, i el paraguaià, un 181%. Des de la Unió consideren que aquest decalatge es deu a la gran especulació existent en els preus de la fruita, més elevada encara que en altres sectors agrícoles i demanen “sentit comú i l’eradicació de pràctiques especulatives que posen en clar perill el futur dels productors de fruita d’estiu”.

El delegat sectorial de fruita dolça, d’Ava-Asaja, Juan José Alepuz, explica que en alguns casos concrets els llauradors han aconseguit uns preus superiors a la mitjana però, com que la caiguda de la producció ha sigut major, els agricultors no han obtingut un benefici real. Alepuz ha qualificat de “ruïna” la situació dels productes de meló d’Alger, “que cada vegada es paguen pitjor”, tot i que mols agricultors han abandonat els cultius.

El delegat d’Ava ha qualificat de “molt difícil de criar” la campanya de fruita d’enguany, ja que el temps inestable, les temperatures variables i els forts vents del mes d’abril han sigut perjudicials per als arbres. En aquest sentit, Alepuz ha explicat que les variacions de l’oratge “confonen els arbres” i, segons quines siguen collites, s’avancen o es retarden. Així ha explicat que a La Ribera ja s’han collit tots els albercocs, quan altres anys a aquestes altures la campanya estava a la meitat. No obstant això, ha assenyalat que les pedregades de la passada setmana encara van danyar algunes fruites.

Pedregades i pluges del dimecres

Ava-Asaja calcula, en una primera estimació d’urgència, que les tempestes de calamarsa i les precipitacions caigudes dimecres han afectat una superfície de cultiu de fins a 3.000 hectàrees al Camp de Túria, al Camp de Morvedre i a l’Horta Sud, principalment en plantacions de cebes, carabasses, creïlles, melons d’Alger i cítrics.

L’organització agrària ha indicat en un comunicat que els graus d’afecció són “molt desiguals” en aquestes tres comarques i que les hortalisses són el cultiu que s’ha vist “més castigat” per aquest últim temporal.

“Els colps de la pedra, d’una banda, i les intenses precipitacions, d’una altra, causen importants minvaments de collites de meló d’Alger, cebes, carabasses i creïlles”, expliquen des de l’associació, per a destacar que l’aigua ha arribat a negar camps sencers, de tal manera que ha generat un excés d’humitat.

Mai plou a gust de tots

A aquesta pedregada cal afegir els greuges causats per les pluges del cap de setmana passat i les pedregades d’eixa setmana. En general, les principals conseqüències van ser arrossegament de pedres i terra, inundacions a algunes zones de La Ribera i La Costera. Segons Alepuz i Mampel es van negar diversos cultius però els sistemes de drenatge van funcionar correctament, de manera que els danys majors.

No obstant això, des de l’associació agrària han apuntat que entre els riscos principals es troba l’aparició d’asfíxia radiculada, si els camps no aconsegueixen drenar tota l’aigua i les arrels dels arbres queden sota l’aigua durant molt de temps. També s’ha incrementat el risc d’aparició de fongs, com la Phytophthora citrophthora que taca i podreix les fruites com el caqui. Segons expliquen des d’Ava, aquesta fruita és molt sensible a la humitat i les fortes pluges han pillat els arbres en ple procés ‘d’escombrà’ durant el qual “es desfà d’alguns fruits”. Així, l’augment de la humitat provocada per les darreres tempestes poden provocar una ‘escombrà’ major que comporte una producció més reduïda en la propera campanya.

Des d’Ava asseguren que els llauradors “estan mirant al cel”, perquè el que passe durant els propers dies serà determinat. Així, segons expliquen, si les pluges intenses continuen, com ha passat aquest dimecres, els danys als cultius de les darreres setmanes s’incrementaran. Això no obstant, els agricultors temen també que les temperatures augmenten molt de colp, perquè això també seria dolent per als arbres.

“Amb les darreres pluges, sembla que ha estat plovent tot l’any, però això no és així”, ha explicat el representant de La Unió de Llauradors, Ramón Mampel, que ha explicat que les pluges “han sigut bones” per a algunes collites com la taronja. També ha donat un respir als cereals, molt afectat per la sequera, i després danyat per les pedregades.

“La sensació és que la pluja ha fet més bé que mal”, expliquen des d’Ava, ja que asseguren que aquesta aigua farà augmentar el calibre de les fruites. També ha sigut molt beneficiosa per a la vinya, l’olivera i l’ametlla, molt afectades per la sequera.

Comparteix

Icona de pantalla completa