Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de la Vall d’Uixó enderroca la Creu dels Caiguts sota vigilància policial

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa) ha représ aquest dimecres els treballs d’enderrocament de la Creu dels Caiguts, en compliment de la Llei de Memòria Històrica, mentre un centenar de veïns es trobava al lloc i ha iniciat protestes en contra d’aquesta mesura. Tot i l’oposició d’alguns veïns, els treballs s’han pogut portar a terme definitivament aquest dimecres i poc abans del migdia els operaris han acabat d’enderrocar el monument franquista.

La Guàrdia Civil ha tallat els accessos a la plaça de la Pau, on està situat el monument, i no es permet el pas als veïns. Així mateix, agents de la Policia Local han començat a tallar també l’accés en els carrers adjacents a la plaça. Entre els veïns que s’han acostat al lloc per a seguir les actuacions empreses per l’Ajuntament està el portaveu del PP a la Vall d’Uixó, Óscar Clavell.

Aquest dimarts, quan els operaris municipals van començar a retirar la creu a primera hora del matí, mig centenar de membres de la Plataforma Salvem la Creu de la plaça la Pau van paralitzar l’enderrocament de la Creu dels Caiguts asseient-se en la part baixa, la qual cosa va obligar a abandonar temporalment les tasques.

El consistori va iniciar la retirada de la creu en compliment de la Llei estatal de Memòria Històrica de 2007 i la Llei valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència de 2017. Segons va explicar el consistori en un comunicat, aquesta actuació està avalada pels informes dels funcionaris municipals i pel Comité d’Experts per a la Valoració de Retirada de Vestigis Relatius a la Guerra Civil i a la Dictadura al País Valencià, que es va reunir amb els sis partits polítics amb representació municipal, associacions culturals i tècnics abans d’emetre el seu dictamen.

L’Associació Espanyola d’Advocats Cristians va anunciar la presentació d’una querella contra l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños (PSPV-PSOE), per prevaricació i incitació a l’odi a causa de l’enderrocament de la creu de la Plaça de la Pau. Segons l’associació, l’Ajuntament hauria desmantellat el monument “sense esperar que es resolga el recurs que hi ha presentat davant el jutjat del Contenciós nombre 2 de Castelló”.

En dates pròximes s’instal·larà el monument a la música, que substituirà la Creu dels Caiguts, en reconeixement a una disciplina artística arrelada a la ciutat i un element d’unió entre els ciutadans que fins ara no tenia un reconeixement públic, segons fonts municipals.

Comparteix

Icona de pantalla completa