Diari La Veu del País Valencià
Mig centenar de veïns de la Vall d’Uixó paralitza la retirada de la Creu dels Caiguts

Mig centenar de membres de la plataforma Salvemos la Cruz de la plaza la Paz han paralitzat l’enderrocament de la Creu dels Caiguts que havia iniciat l’Ajuntament de la Vall d’Uixó a primera hora del matí d’aquest dimarts. El consistori havia iniciat la retirada de la creu en compliment de la Llei estatal de Memòria Històrica de 2007 i la Llei valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència de 2017, davant la protesta de més d’un centenar de persones.

Des de primera hora els operaris estan retirant la creu, sobre la qual s’havia posat una pancarta amb el lema “Salvem la Creu de la plaça la Pau”, davant la mirada de veïns i dels membres de la plataforma Salvemos la Cruz de la plaza la Paz, que s’han concentrat al voltant de la mateixa i han obligat els operaris a paralitzar els treballs.

Segons han explicat fonts del consistori a EFE, unes cinquanta persones s’han assegut en la part baixa de la creu i per a evitar danyar-los amb els treballs de desmuntatge, els operaris han abandonat temporalment les tasques.

Les mateixes fonts han indicat que tan prompte com siga possible i no hi haja risc per a les persones es reprendran els treballs. Segons ha explicat el consistori en un comunicat, aquesta actuació està avalada pels informes dels funcionaris municipals i pel Comité d’Experts per a la Valoració de Retirada de Vestigis Relatius a la Guerra Civil i de la Dictadura a la Comunitat Valenciana, que es va reunir amb els sis partits polítics amb representació municipal, associacions culturals i tècnics abans d’emetre el seu dictamen.

Fa uns mesos es va donar una situació pareguda a Callosa de Segura, on hi havia una creu franquista. Un grup de veïns vinculats a la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu i un grup de persones vinculades al partit ultradretà La Falange van tractar d’impedir la retirada col·locant-se davant de la creu. Davant els fets, la Guàrdia Civil va haver de detindre dos individus. No obstant això, la creu va ser finalment retirada.

Comparteix

Icona de pantalla completa