Diari La Veu del País Valencià
Tres valencians, entre els guardonats amb els Premis Jaume I de 2018

Maria Vallet, Xavier Freixas, Dolores Corella, Íñigo J. Losada Rodríguez, Ramón Martínez-Máñez i Enrique Silla Vidal són els guardonats amb els Premis Rei Jaume I 2018. Després de la deliberació dels jurats, celebrada entre aquest dilluns i dimarts a València, la Fundació Premis Jaume I ha anunciat aquest dimarts al Palau de la Generalitat els noms dels guardonats de la 30a edició.

Entre les sis persones premiades, destaquen tres valencians: Dolores Corella Piquer, nascuda a Castelló, que ha sigut distingida amb el premi a la Investigació Mèdica; Ramón Martínez-Máñez, nascut a València, reconegut amb el guardó de Noves Tecnologies, i Enrique Silla Vidal, nascut també a València i Premi a l’Emprenedor.

El jurat d’Investigació Mèdica ha atorgat el premi a la doctora en Farmàcia i Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública Dolores Corella pel seu treball pioner en el naixement i desenvolupament del camp de la genòmica nutricional, concretament en l’estudi de les interaccions gen-dieta.

En el cas del doctor en Ciències Químiques, Ramón Martínez-Máñez, el jurat ha valorat les seues contribucions excepcionals en el desenvolupament de nanosensors amb aplicacions en tecnologia d’aliments i medicina.

Pel que fa a Silla Vidal, llicenciat en Ciències Empresarials i fundador de l’empresa JEANOLOGIA S.L., el jurat ha destacat que representa de manera sòlida i inconfundible els valors vinculats al fet d’emprendre. Silla innova optimitzant el procés d’envelliment de texans, que originalment era químic, amb l’ús de la tecnologia làser.

Quatre homes i dues dones

També ha sigut guardonada la química i farmacèutica Maria Vallet (Madrid) amb el premi d’Investigació Bàsica pels seus treballs pioners en el camp de materials ceràmics amb aplicacions biomèdiques, particularment en la regeneració del teixit ossi.

L’economista Xavier Freixas (Barcelona) ha rebut el premi d’Economia. D’aquesta manera, el jurat el reconeix com a un dels principals experts mundials en economia financera i, especialment, en microeconomia i macroeconomia del sistema bancari.

L’enginyer de camins Íñigo J. Losada Rodríguez (Bilbao) ha estat premiat amb el guardó de Protecció del Medi Ambient per la seua important contribució a la millora el medi ambient, així com a la lluita contra el canvi climàtic.

Si bé l’any passat els Premis Jaume I van reconéixer per primera vegada la tasca investigadora de quatre dones, en aquesta ocasió tornen a ser els homes qui guanyen la majoria de guardons.

“Una aliança sòlida entre ciència i govern”

El president executiu dels Premis Jaume I, Javier Quesada, ha estat l’encarregat d’anunciar els noms de les persones premiades. Abans ha intervingut el president de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats, Vicente Boluda i ha dit que “no advocar per la ciència ens convertiria en una societat vulgar, conformista i de baix nivell”. Per això, ha defensat la necessitat d’un pacte d’Estat per la ciència, la recerca i l’emprenedoria, tal com aquest dilluns ja van reivindicar guardonats i jurat dels Jaume I, així com premis Nobel i membres de la comunitat investigadora i empresarial.

També el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha remarcat que la ciència és “l’aliada imprescindible per a tota societat avançada”. A més, ha reclamat “una aliança sòlida entre ciència i govern, amb un horitzó humanista i que respecte els drets humans”. En la mateixa línia, Puig ha alertat que “no hi ha progrés sense ciència, però tampoc hi ha progrés sense una visió humanista”.

El president valencià ha recordat també que hi ha pendent un Pacte d’Estat per la Ciència, “al qual, des de la seua humil posició, se suma la Generalitat”, i ha demanat que el nou govern espanyol canvie les seues polítiques en I+D. En definitiva, ha desitjat “que tots complim amb la nostra obligació en la ciència, perquè invertir en ciència significa assentar les bases per al futur d’una societat avançada”.

Puig també ha tingut paraules d’agraïment per a la Fundació Premis Jaume I; per al president executiu dels Premis, Javier Quesada; per al president fundador dels Premis, Santiago Grisolia, i per als díhuit premis Nobel que han format part dels jurats de cada categoria, “decisius a l’hora de prendre decisions i de plasmar la màxima honorabilitat a aquestos premis”.

Comparteix

Icona de pantalla completa