Diari La Veu del País Valencià
L’expresident de la CAM assumeix amb totes les seues conseqüències l’acusació pel cobrament de dietes

L’expresident de la CAM Modesto Crespo ha assumit aquest dilluns la totalitat de l’escrit d’acusació del ministeri fiscal pel qual es declara culpable dels delictes d’apropiació indeguda agreujada i administració deslleial pel cobrament de dietes de 600.000 euros en dues quotes.

En la segona sessió de judici, que se celebra en l’Audiència Provincial, a preguntes del fiscal ha afirmat: “Estic d’acord amb l’escrit de Fiscalia amb totes les seues conseqüències” i ha desestimat contestar més preguntes.

Crespo ha formalitzat així en la sessió l’acord aconseguit amb la Fiscalia i l’acusació particular pel qual reconeix els fets i aconsegueix una rebaixa de la pena que se li demana de quatre anys de presó a un.

En la vista es jutgen vint membres del Consell d’Administració de l’entitat alacantina, acusats d’aprovar el cobrament de dietes entre els quals troben l’exdirector Roberto López Abad i l’exvicepresident Antonio Gil-Terròs.

L’acord de Fiscalia Anticorrupció i l’acusació particular, representada per Diego de Ramón en nom de 800 afectats per les quotes participatives i preferents de la CAM, implica per a Modesto Crespo la reducció de la pena de presó de quatre anys a un i la devolució dels 600.000 euros que va rebre en dietes al llarg de diversos terminis. El primer d’aquestos ja ha sigut abonat.

En aquest procés es jutja si el director general de l’entitat va idear un pla per a burlar l’article 9 dels estatuts de la CAM, on s’establia el caràcter honorífic i gratuït de la Presidència, la qual cosa impedia al president cobrar dietes extraordinàries.

Per a botar-se la prohibició, segons la Fiscalia, López Abad va proposar el 26 de novembre de 2009 a la Comissió de Retribucions de la CAM que es nomenara Crespo president del Consell d’Administració de la societat Tinser Cartera S.L, una societat participada al 100% per la caixa, càrrec pel qual percebria 300.000 euros anuals. La proposta va ser aprovada pel Consell d’Administració de la CAM el 27 de novembre de 2009.

L’exdirector manté la seua innocència

L’exdirector de l’entitat, Roberto López Abad, que manté la seua innocència, ha afirmat a preguntes del ministeri fiscal que al Consell d’Administració de la CAM del 27 de novembre se li va traslladar una proposta de la Comissió de Retribucions i que aquesta incloïa una contraprestació de 300.000 euros.

Per a l’exdirector, que ha reconegut que les actes no sempre reflecteixen la totalitat del que s’aborda, es va tractar d’un Consell molt dens, ja que en ell es van abordar, entre altres qüestions, les futures fusions que s’estaven plantejant en el si de l’entitat.

López Abad ha defensat que l’objectiu era el rellançament de Tinser Cartera S.L. i que, davant la proposta de Modesto Crespo d’ocupar la Presidència, “es va considerar que potenciaria la societat per la seua experiència prèvia amb les mitjanes i xicotetes empreses”, ha explicat.

A Modesto Crespo se’l va contractar per a treballar i, en aquest cas, “va passar a haver-hi una gran vinculació i un enorme compromís”. “Això és el que justifica les dietes”, encara que ha admés que era la primera vegada que es plantejava que un president de la CAM en cobrara.

El fiscal anticorrupció l’ha qüestionat per l’article 9 de la CAM, així com per la pertinència que fóra l’assemblea general qui hauria d’aprovar la quantia de les dietes. López Abad ha aprofitat l’ocasió per a destacar la inoperància de les dietes en aquestos moments i ha afegit que “mai en les caixes vam entendre que les qüestions de les dietes afectaren els consellers fora dels òrgans de govern i, en aquest cas, Tinser és una empresa participada que no forma part d’aquestos òrgans”.

A més, ha agregat que la decisió es va basar en les recomanacions de dues consultores externes que van concloure que “els consellers estaven fora del mercat, que les seues retribucions no eren d’acord amb la seua responsabilitat”, per la qual cosa va recomanar “la correcció on ho permeten els estatuts de la CAM”.

Així mateix ha reconegut que l’Assemblea General va ser informada de tot això en els informes anuals del govern corporatiu de la caixa alacantina. El ministeri públic acusa Roberto López Abad d’inductor i cooperador necessari i li demana quatre anys de presó, el mateix que sol·licita l’acusació particular, i una multa de 400 euros diaris durant 10 mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa