Diari La Veu del País Valencià
La defensa de Zaplana demana llibertat o arrest domiciliari per raons humanitàries

La defensa d’Eduardo Zaplana, ingressat des de dijous passat en la presó de Picassent per la seua implicació en el cas Erial, ha demanat la llibertat de l’expresident de la Generalitat i exministre per raons humanitàries o, en defecte d’això, l’arrest domiciliari.

Fonts del bufet de Santiago Milans del Bosch han indicat a EFE que ja han presentat recurs de reforma contra l’ordre d’empresonament per a Zaplana dictat el passat 24 de maig per la titular del jutjat d’instrucció número 8 de València, encara que no han volgut precisar quan.

El recurs es fonamenta en raons humanitàries per l’estat de “greu malaltia” de Zaplana, que en 2015 va ser sotmés a un trasplantament de medul·la després que se li diagnosticara una leucèmia.

En el cas Erial, el jutjat d’instrucció número 8 de València investiga, entre altres actuacions, el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat i del Pla Eòlic que es va posar en marxa en 2003.

En l’ordre d’empresonament, la jutgessa acusa Zaplana dels delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.

Les investigacions judicials realitzades fins ara apunten al fet que alguns dels empresaris beneficiaris d’aquestes concessions haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions.

Després de l’ingrés de Zaplana a Picassent, fonts properes a la defensa de l’expresident de la Generalitat i exministre van considerar, en declaracions a EFE, que la mesura de privació de llibertat era “innecessària, desproporcionada i injusta” per a la continuïtat de la instrucció d’aquesta causa.

A més de Zaplana, també estan a la presó l’advocat i assessor fiscal Francisco Grau i l’exalt càrrec de l’Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica, Joaquín Barceló.

De la resta de detinguts el dimarts per aquest cas, han quedat en llibertat amb mesures cautelars els empresaris Vicente i José Cotino; l’excap de gabinet de Zaplana en la Generalitat, Juan Francisco García, i Felisa López, dona de Joaquín Barceló.

Estan investigats també en aquesta causa l’exdirector general de la Policia i exconseller Juan Cotino i Mitsuko Henríquez, secretària personal de Zaplana.

Comparteix

Icona de pantalla completa