Diari La Veu del País Valencià
Agricultura desenvolupa amb èxit un projecte pilot que empra fangs amb la palla de l’arròs com a adob

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha desenvolupat amb èxit un projecte pilot de compostatge de fangs de depuradora amb palla d’arròs amb l’objectiu de transformar-los en compost i que puguen ser utilitzats com a adob agrícola.

L’assaig s’ha dut a terme a la planta La Vintena de Depuració d’Aigües del Mediterrani a Carcaixent (la Ribera Alta) i ha estat assessorat per l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), detalla la Generalitat Valenciana en un comunicat.

En concret, la prova ha consistit a barrejar fangs procedents de depuradora amb palla d’arròs, a més de Sandach (subproductes animals no destinats al consum humà) i residus orgànics. Per a obtindre el compost han sigut necessàries entre 14 i 15 setmanes, ja que el projecte es va posar en marxa a finals de novembre de 2017 i va acabar a mitjan març de 2018.

L’elaboració ha comptat amb un total de 219.780 quilos de fangs i 26.280 de palla d’arròs. Després de ser barrejats i voltejats amb una freqüència de tres vegades per setmana, han donat lloc a 87.912 quilos de compost, que ha requerit un mes de maduració per a poder ser utilitzat com a adob agrícola.

L’IVIA s’ha encarregat del plantejament, l’assessorament i la gestió dels temps d’aquest projecte pilot de compostatge de llots amb palla d’arròs. La planta de valorització de residus La Vintena, propietat de Depuració d’Aigües del Mediterrani, ha cedit les instal·lacions per a poder dur a terme l’assaig com a alternativa a la gestió i al reciclatge de la palla de l’arròs.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, ha visitat aquest dijous la planta i, després de destacar l’èxit de l’assaig, ha assenyalat que el compost obtingut compta amb tots els nutrients necessaris i els requisits establits en la normativa de 2013 sobre productes fertilitzants.

Quesada també ha remarcat la participació dels agricultors, l’administració, els gestors i la ciutadania perquè “la valorització de la palla de l’arròs siga una realitat i permeta obtindre recursos d’un dels residus més difícils de gestionar a la Comunitat Valenciana“. Ara, el sector agrari o els ajuntaments decidiran si poden convertir el projecte en una realitat, en trobar un nínxol d’ús per a aquest compost, ha explicat el secretari autonòmic.

Biobexa, premiat per La Caixa

D’altra banda, l’Obra Social La Caixa ha guardonat un equip d’estudiants de València per a desenvolupar un sistema que reutilitza la palla de l’arròs per a l’acceleració de la reproducció vegetativa.

Els estudiants premiats de València pertanyen a l’IES L’Hom i han presentat el projecte Biobexa, una iniciativa que evita la crema de la palla de l’arròs i reaprofita i distribueix l’àcid que s’obté d’aquest residu agrícola per a l’acceleració de la reproducció de la vegetació.

El desafiament plantejat per l’organització és la seua industrialització, comercialització i impacte en la societat, a més d’establir quins són els possibles rols de Biobexa i definir un pla de posada en marxa basat en la relació amb un actor dins de la cadena, dins de la transformació de la palla de l’arròs en àcid levulínic.

Aquesta és una de les nou iniciatives d’innovació socioambiental i de dades massives premiades en l’àmbit estatal. Set dels grups aniran amb un viatge formatiu a Silicon Valley i dos participaran en el YouthStart European Entrepreneurship Award 2018 a Dublín. Es tracta de la primera edició dels Premis EduCaixa, detalla l’entitat en un comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa