Diari La Veu del País Valencià
Les joves menors de 14 anys són les primeres a començar a fumar

“El consum prematur de tabac a la Comunitat té cara de dona”. Així ho han afirmat els especialistes de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) València en el Dia Mundial contra el Tabac. Javier García, responsable de l’àrea de Prevenció de l’entitat i expert en tabaquisme, ha afegit que “són elles, i per baix dels 14 anys, les que primer agafen un cigarret”. A més, el percentatge de joves consumidores també s’ha feminitzat: “El 37,5% de les adolescents valencianes reconeix haver consumit tabac en l’últim any enfront del 30,3% dels xics”, ha afirmat García. En total, l’AECC estima que 14.000 joves valencians comencen a fumar cada any.

“El fet que se seguisca fumant a edats tant primerenques, independentment que siguen ells o elles, ens ha de fer veure que hi ha coses que no s’estan fent del tot bé”, ha declarat García als mitjans de comunicació, i ha afegit que les edats d’inici són molt semblants a les de fa una dècada.

No obstant això, ha remarcat que “hi ha mesures que s’han adoptat que funcionen molt bé, ja que la gent està més conscienciada”. Per exemple, “no es fuma a casa amb els xiquets menuts i hi ha menys exposició al fum i al tabac que fa uns anys”. García també ha valorat molt positivament la prohibició de la publicitat directa del tabac en la televisió i la premsa, així com l’increment del preu dels paquets.

“Són mesures que s’han adoptat i que crec que són molt favorables”, ha reiterat. “No obstant això, crec que encara hi ha coses a fer”, ha denunciat. Per exemple, un empaquetat neutre, “sense marques, sense tendències”, és a dir, que totes les caixes siguen iguals.

Preguntat per la ‘feminització’ del tabaquisme, García ha contestat que les joves “s’inicien abans, ho proven abans, però no fumen més, sinó que fumen de forma similar”. No obstant això, ha conjecturat que “potser elles fumen més per models de referència” i ha afegit que “sabem que no hi ha publicitat directa, però sí indirecta, com ara les sèries de televisió o les pel·lícules, que poden influenciar”.

També hi ha els fumadors passius, ja que es calcula que el 50% dels joves viu en llars on es fuma diàriament. En total, afirmen des de l’AECC, el 21,7% de la població valenciana és fumadora. Aquesta xifra és molt similar a la revelada per l’Enquesta de Salut feta pública aquest dimecres, segons la qual un 19,9% dels adults majors de 16 anys es declara fumador habitual; un 2,6%, fumador esporàdic; el 17,5% es declara exfumador; un 60,5% que diu ser no fumador i, a més, subratlla que en el 21,9% dels habitatges del País Valencià almenys una persona fuma habitualment.

L’AECC ha celebrat aquest dijous, en el marc del Dia Mundial sense Tabac, una gala d’entrega d’uns guardons per a influencers contra el tabac. Així, l’alumnat del Club Collvert i dels col·legis Cumbres i British College La Cañada ha sigut premiat en el certamen ‘Por 7 razones no fumo’, un concurs on es convidava els escolars valencians a reflexionar sobre els seus motius per a no fumar en vídeos de 30 segons. “Des de l’AECC estem molt implicats en la prevenció. Només eliminant el tabac de les nostres vides i seguint hàbits de vida saludables podrem reduir fins a un 40% la incidència del càncer. És important traslladar aquest missatge a pares i professors i generar debat en l’àmbit educatiu”, ha expressat el president de l’entitat, Tomás Trenor.

Comparteix

Icona de pantalla completa