Diari La Veu del País Valencià
El trencalòs ja torna a formar part de la fauna de la Tinença de Benifassà

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, han assistit aquest dimecres a l’arribada de les dues primeres cries de trencalòs o crebalòs (Gypaetus barbatus) al Parc Natural de la Tinença de Benifassà. Aquesta espècie va desaparéixer d’aquestes muntanyes al segle XIX i ara ha sigut reintroduïda gràcies a un projecte en què han participat diversos governs i entitats.

La vicepresidenta ha destacat que es tracta “d’un dia històric” perquè “recuperem una au que ha sigut molt característica d’aquestes muntanyes i que ha format part de la forma de vida” de la zona, mentre que la consellera d’Agricultura ha remarcat la implicació de totes les entitats participants per a dur a terme un projecte “tan singular, tan important i amb tanta responsabilitat”.

Les cries han arribat a Bel, una pedania de Rossell (el Baix Maestrat), on les esperaven la vicepresidenta del Consell i la consellera d’Agricultura, juntament amb els responsables municipals de la comarca i de les entitats que han col·laborat en el projecte de reintroducció d’aquesta au en la zona, a més de tècnics de la conselleria i veïns de les poblacions properes.

Política per a les pròximes generacions

Oltra, que s’ha mostrat molt emocionada amb l’experiència d’agafar una de les cries, ha posat èmfasi en la importància d’aquesta iniciativa perquè és “un projecte de vida que torna a connectar amb la naturalesa l’ésser humà” i també perquè és “un projecte d’identitat i de cultura que ve dels nostres avantpassats”.

Referent a això, la vicepresidenta ha parlat dels xiquets que es trobaven presents en l’arribada de les cries Ós i Amic, com han sigut batejades per l’alumnat de les escoles de la Pobla i Rossell, perquè “els seus fills i filles, si aquest projecte segueix endavant, veuran amb naturalitat el crebalòs en aquestes muntanyes com els seus avantpassats ja feien”, un exemple de “fer política mirant les pròximes generacions i no les següents eleccions”.

Connexió ecològica internacional

Per la seua banda, la consellera d’Agricultura ha ressaltat la importància de la suma de totes les entitats que han participat per a portar avant aquest projecte, que ha estat organitzat “des d’un punt de vista científic i tècnic molt exigent” i ha posat l’accent que la Conselleria d’Agricultura ha estat molt involucrada perquè “des del principi ha sigut una qüestió fonamental per a nosaltres”.

La titular d’Agricultura ha destacat també que aquest projecte “emmarca la Comunitat Valenciana, la Tinença i la política de biodiversitat de la Generalitat en un context europeu i internacional, perquè estem parlant d’una connexió ecològica per mitjà d’aquestes aus que connectarà des dels Alps fins a les terres d’Andalusia i fins i tot la serralada de l’Atles”.

En el projecte han participat el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, els governs d’Aragó i Catalunya i Vulture Conservation Foundation. També ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Fundamos; Xarxa Elèctrica d’Espanya; Electra del Maestrazgo; l’Associació de Propietaris Rurals per a la Gestió Cinegètica i Conservació del Medi Ambient (Aproca); els ajuntaments de la Pobla de Benifassà, Vallibona i Rossell, i l’Associació de Propietaris Forestals de la Tinença. Així mateix, cal destacar l’especial participació de la societat local perquè el projecte puga aconseguir els seus objectius.

Comparteix

Icona de pantalla completa