Diari La Veu del País Valencià
València estrena un ambiciós pla de seguretat viària amb l’objectiu de tindre zero accidents mortals

El regidor de Mobilitat Sostenible de València, Giuseppe Grezzi, ha presentat aquest dimarts al migdia el primer pla de seguretat viària per a la ciutat. “València fa poc de temps va ser una de les ciutats on més accidents mortals hi havia, i també accidents greus i molt greus”, ha expressat Grezzi. “A partir d’aquestes dades –ha afegit–, aquestos tres anys hem posat en marxa moltes actuacions i volem seguir en eixa senda per a arribar a l’objectiu de zero accidents mortals”. Aquesta és la fita que es marca el consistori amb un “ambiciós” pla de seguretat viària, “el primer del qual es dota la ciutat de València després de dècades sense tindre’n”, ha afirmat el regidor.

El pla, que es presentarà en societat aquesta vesprada, ha sigut consensuat amb una vintena d’entitats agrupades en una Mesa de Mobilitat sobre seguretat viària.

Per tal d’aconseguir una ciutat “més segura, més amable i més accessible”, el document compta amb huit objectius i les corresponents huit línies estratègiques per a assolir-los. Entre els objectius hi ha reduir el risc d’atropellament, reduir el risc d’accidents en interseccions, combatre la indisciplina als semàfors, reduir els casos de conducció sota l’efecte de les drogues, reduir els casos d’accidents en menors de 35 anys i aprofundir en el coneixement de l’accidentalitat.

Pel que fa a les línies estratègiques que es desenvoluparan, inclouen la millora de les infraestructures, la millora de l’educació i la divulgació, la millora de tots els processos de recollida de dades i l’anàlisi d’aquestes, l’estudi en profunditat dels punts amb accidents més greus i “tota una sèrie d’accions que s’han d’anar desenvolupant entre pràcticament tots els serveis i regidories de l’Ajuntament i en col·laboració amb la DGT [la Direcció General de Trànsit]”, ha afegit Grezzi. Per exemple, també es fomentarà l’ús de mitjans de transport més sostenibles.

Cada línia del pla té accions i subaccions amb objectius a curt, mitjà i llarg termini. Així, si bé el pla té una vigència de cinc anys –del 2018 al 2023–, hi ha objectius per al 2019 –”els que no requereixen actuacions d’urbanisme”–, per al 2021 i per al 2023. Segons ha explicat el regidor, “no ens marquem terminis molt amplis perquè volem que siga un pla real i avaluable”. “Una de les coses fonamentals és que s’ha de fer una avaluació contínua del desenvolupament del pla i dels accidents per a veure com avança la seua aplicació i saber si s’està anant en la direcció correcta”, ha afegit.

Una qüestió fonamental és l’urbanisme i, concretament, el disseny. “Els carrils més amples conviden a córrer”, ha afirmat Grezzi. Per això, “cal un disseny que millore la seguretat viària i la manera com es condueix”. A llarg termini es preveu eliminar barreres arquitectòniques, avaluar com han funcionat els ‘camins escolars’, fer una auditoria de la senyalització i els semàfors i incorporar nous pasos de vianants, entre d’altres.

La intenció, ha dit Grezzi, és que aquest pla s’aprove en la Junta de Govern per a començar a ampliar-lo i desenvolupar-lo.

Comparteix

Icona de pantalla completa