Diari La Veu del País Valencià
Compromís serà el partit més votat i Ribó repetirà d’alcalde, segons el baròmetre de València

L’Ajuntament de València ha presentat aquest dimarts l’últim baròmetre municipal d’opinió ciutadana, que augura que la coalició Compromís serà la força política més votada a la ciutat. Segons l’enquesta, l’actual alcalde, Joan Ribó, podrà repetir en 2019 al capdavant del consistori reeditant el Govern de la Nau. Un 12% de les persones enquestades diuen que votaran Compromís; un 9%, el PSPV, i un 7,4% València en Comú. Pel que fa a Ciutadans, un 10,5% dels enquestats diuen que el votaran; mentre que un 8,9% votarà el PP i, a Esquerra Unida, un 2,4%. No obstant això, el percentatge més elevat és el de la resposta ‘No sap’, que arriba al 26,5%.

En total, 2.307 persones majors d’edat han sigut entrevistades al carrer per a aquest baròmetre, elaborat i dirigit per l’Oficina d’Estadística municipal. Les entrevistes es van fer entre abril i maig, “quan encara no havia eixit el cas Erial, ni els empresonaments per la Gürtel, ni la campanya de Ciudadanos, ni la moció de Rajoy, ni la consulta de Podem”, segons ha explicat el regidor de control administratiu, Carlos Galiana, durant la presentació dels resultats als mitjans de comunicació.

Aquest baròmetre municipal també recull el coneixement i valoració de la ciutadania cap als representants polítics. El millor valorat és l’alcalde Joan Ribó (Compromís), amb un 5,4, seguit de Sandra Gómez (PSPV), amb un 5,25, i María Oliver (València en Comú), amb un 5. Són, també, els únics representants que reben un aprovat. Per contra, suspenen Eusebio Monzó (PPCV), amb un 4,81, i Fernando Giner (Ciutadans), amb un 4,66.

Els enquestats també han qualificat la gestió de l’Ajuntament, de la Generalitat i del govern espanyol. Segons l’estudi, elaborat per l’Oficina d’Estadística de l’Ajuntament, la ciutadania de València dóna un 5,7 a la gestió municipal, un 5,4 a la gestió del Consell i un 3,5 a la gestió de l’executiu de Rajoy.

Preguntades sobre si se situen a l’esquerra o a la dreta en l’espectre polític, en una escala en la qual l’esquerra és l’1 i la dreta el 10, les persones enquestades se situen de mitjana en el 4,9. A l’hora de posicionar els partits en la mateixa escala, situen València en Comú en l’1,9, Compromís en el 2,9, el PSPV en el 3,9, Ciutadans en el 7,3 i el PPCV en el 8,6.

L’estudi també pregunta pels partits que ‘més rebuig’ causen a la ciutadania de València. Així, a la qüestió ‘Quina és la probabilitat que vosté mai vote en el futur aquestos partits municipals?’, el partit amb més percentatge de ‘rebuig’ és el PPCV, amb un 47,2%, seguit de Ciutadans (37,4%), València en Comú (37,1%), EUPV (35,9%), PSPV (29,9%) i Compromís (26,5%).

Comparteix

Icona de pantalla completa