L'Audiència Nacional envia a presó Bárcenas després de la condemna a 33 anys

El tribunal ha ordenat l'encarcerament de Guillermo Ortega i Alberto López Viejo i posposa fins a dimecres la decisió sobre la resta de condemnats
28 maig 2018 01:00h /
Luís Bárcenas arribant a l\'Audiència Nacional per conèixer si ingressa a presó.

La secció segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha enviat a la presó l'extresorer del PP, Luís Bárcenas (condemnat a 33 anys i 4 mesos); l'exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega (38 anys i 3 mesos), i l'exconseller de la Comunitat de Madrid, Alberto López Viejo (31 anys i 9 mesos). La sala, en canvi, posposa fins a dimecres la decisió sobre els altres condemnats que havia citat per a decidir la seua situació personal. Hauran de tornar a l'Audiència Nacional aquest dimecres a les 12h per a conéixer si entren o no a la presó.

Fonts jurídiques han confirmat que els magistrats han resolt només els casos on existia "unanimitat". En el cas de Bárcenas, la interlocutòria destaca que està condemnat a més de 30 anys i que s'incrementa el risc de fugida perquè té un "entramat societari organitzat per a sostraure fons" i que part d'aquestos diners no s'han aconseguit localitzar. La sentència de la Gürtel va condemnar 29 dels 37 investigats. D'aquestos, 16 estaven citats aquest dilluns a l'Audiència Nacional en una vista per a revisar les mesures cautelars.

Els tres empresonats aniran a Soto del Real. Els magistrats María José Rodríguez, Ángel Hurtado i Julio de Diego han decretat presó incondicional sense fiança per a l'extresorer del PP, Luís Bárcenas; l'exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega, i l'exconseller de la Comunitat de Madrid, Alberto López Viejo. A banda dels caps de la Gürtel que ja estan empresonats (com Correa i la seua mà dreta, Pablo Crespo), ara entraran entre reixes tres membres més de la trama corrupta. Són els que tenien les condemnes més altes.

En les interlocutòries, els magistrats destaquen de tots tres que han estat condemnats a penes que superen els 30 anys. A més, apunten també el risc de fugida que suposaria deixar-los lliures a l'espera que la sentència siga ferma. En el cas de López Viejo, recorda que va amagar els seus fons a comptes suïssos.

En la interlocutòria d'Ortega, el tribunal també assenyala els mateixos motius i diu que havia creat un "entramat financer i societari organitzat per a la sostracció de fons" i que, per a evitar que fuja, ha d'entrar a la presó. En el cas de Bárcenas, afegeix a més que part dels seus diners a Suïssa no s'han localitzat. Els magistrats argumenten la decisió en tres interlocutòries molt breus, de pàgina i mitja cadascuna. La Guàrdia Civil els traslladarà a Soto del Real.

Dimecres, decisió sobre la resta

A banda de la decisió sobre aquestos tres condemnats, l'Audiència Nacional també havia citat aquest dilluns la dona de Luís Bárcenas, Rosalía Iglesias (15 anys i 1 mes); l'exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda (14 anys i 4 mesos), i l'exdona de Correa, María del Carmen Rodríguez Quijano (14 anys i 8 mesos).

També han passat per la sala l'exregidor d'Estepona Ricardo Galeote (7 anys i 10 mesos); el comptable de les empreses de Correa José Luis Izquierdo (17 anys i 7 mesos); l'advocat Antonio Villaverde (8 anys i 2 mesos); l'exregidor de Majadahonda Juan José Moreno (15 anys i 2 mesos); l'exdiputat del PP Jesús Merino (3 anys i 7 mesos); la dona de López Viejo, Teresa Gabarra (4 anys); el viceconseller d'Immigració de Madrid Carlos Clemente (que ha vingut des de Colòmbia, condemnat a 5 anys i 9 mesos); el testaferro Iván Yáñez (3 anys), i l'exasessor Pedro Rodríguez (3 anys).

També estava citada l'administradora dels comptes de Gürtel Isabel Jordán, que aquest cap de setmana ha ingressat a la presó pel cas Fitur.

La Fiscalia ha sol·licitat presó incondicional sense fiança per a tots ells, a excepció de Yáñez, Rodríguez i Merino, per a qui demana mesures cautelars com la retirada del passaport i compareixences periòdiques al jutjat. Els magistrats, però, només han resolt els casos que tenien clars per unanimitat i continuaran deliberant la situació personal de la resta de condemnats. Per això, els ha tornat a citar dimecres a partir de les 12h.

next