Diari La Veu del País Valencià
El Congrés debatrà dijous i divendres la moció de censura contra Rajoy

La Mesa del Congrés ha admés a tràmit aquest dilluns la moció de censura que els 84 diputats del PSOE van registrar el passat divendres contra Mariano Rajoy. Ho ha fet en una breu reunió que ha començat quan passaven 10 minuts de les 10 del matí, on s’ha qualificat l’escrit –no s’ha debatut ni votat, sinó que simplement s’ha comprovat que reuneix tots els requisits– perquè la presidenta del Congrés, que és qui té aquesta potestat, fixara la data del debat.

Ana Pastor ha comunicat ja als membres de la Mesa la seua intenció de celebrar el debat els dies 31 de maig i 1 de juny, és a dir, dijous i divendres d’aquesta setmana. Per a prosperar, la moció de censura haurà d’obtindre la majoria absoluta del Congrés, és a dir, com a mínim 176 vots a favor.

El debat s’iniciarà amb la defensa de la moció de censura per part d’un dels seus signants i del candidat –que no cal que siga diputat al Congrés, com no ho és Pedro Sánchez–, que podrà intervindre sense limitació de temps per a exposar el seu programa de govern.

Posteriorment, després d’una interrupció decretada per la presidenta del Congrés, intervindran els representants dels grups parlamentaris durant 30 minuts i disposaran d’un altre torn de rèplica de 10 minuts. Finalment, la Presidència convocarà una única votació.

En cas que prospere per majoria absoluta, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ho posarà “immediatament” en coneixement del rei i del president del govern espanyol. En eixe cas, el candidat alternatiu que ha impulsat la moció de censura queda investit de manera automàtica i no cal cap altra votació.

La celeritat ha generat perplexitat al Congrés, perquè divendres era el primer dia en què, per reglament, es podia votar la moció de censura i, en el cas anterior de la moció de censura fallida de Pablo Iglesias contra Rajoy, van transcórrer 24 dies entre la seua presentació i el debat. Amb tot, el PSOE ha rebut l’anunci de la data com una “bona notícia i una oportunitat per a acabar amb la situació de deteriorament de les nostres institucions, per a millorar la nostra qualitat democràtica i per a obrir un nou temps”. “Aquesta setmana es decidirà si Rajoy és censurat o no”, han afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa