Diari La Veu del País Valencià
Una manifestació convocada pel món rural es converteix en una protesta política a favor dels bous i la caça

Una manifestació convocada inicialment per a defensar el món rural i defensar l'”oblit” i la “discriminació” que s’està fent políticament del medi rural s’ha convertit en una protesta política en defensa de la caça i la tauromàquia i contra les polítiques del Consell. La marxa, en la qual participen milers de persones, ha sigut convocada per la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana i té el suport de més de quinze entitats, associacions i organitzacions que representen agricultors, ramaders, caçadors, cooperatives i silvicultors, entre d’altres, i entre les quals hi ha La Unió de Llauradors i Ava-Asaja.

Passades les onze del matí i darrere d’una pancarta amb la frase ‘Per un món rural viu i la nostra cultura’, s’ha iniciat al carrer Xàtiva de València la manifestació, precedida per diversos tractors i desenes de gossos de caça i per al pasturatge, que buscava reclamar un canvi de mentalitat i una nova política que valore la forma de vida rural. Finalment, hi han guanyat molt de pes les proclames en favor de la caça i de la tauromàquia i les crítiques a les polítiques rurals i agràries de la Generalitat, considerades per gran part dels manifestants “sense trellat”.

‘Sense camp no hi ha ciutat’, ‘El millor ecologista és un bon caçador’ o ‘Per una ramaderia viva. Menys burocràcia’ són algunes de les pancartes portades pels manifestants, la gran majoria abillats amb samarretes i gorres de color taronja. Alguns d’ells, fins i tot, han portat rifles que han deixat en mans de xiquets.

El president de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana, Vicente Seguí, ha demanat a l’administració que els tinga “en compte” i els defense i ajude perquè sense el món rural “al final morirà també el món natural”. “Volem que se’ns escolte, conega i defense, perquè el camp, els seus usos i les seues cultures tenen molts problemes actualment”, ha assenyalat Seguí, qui ha agregat que al País Valencià tenen prop de 40.000 federats.

El president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha denunciat l’oblit polític del món rural, que representa “benestar, equilibri, manteniment del paisatge i producció d’aliments, equilibri cinegètic i costums populars”.

“Venim a alçar la veu, a demanar ser escoltats, que se’ns respecte i a demanar que cadascú ocupe el lloc que de debò representa”, ha dit Aguado, per a qui l’administració “està tardant molt” a atendre les seues demandes i a “asseure’s en una taula a parlar correctament”. Al seu parer, aquesta “presència real del món rural” significarà “un abans i un després: estic segur que totes les administracions i partits polítics prendran molt bona nota”.

Tere Alemany, representant d’Asaja Alacant en les zones afectades per set brots de Xylella fastidiosa, ha criticat l’actuació de la Conselleria d’Agricultura, perquè si “destrossen els arbres, el cultiu i el paisatge, el món rural s’acabarà”. Segons Alemany, “a data de hui hi ha 209 arbres infectats i en seran destruïts 54.700. La proporció i el despropòsit és enorme”, i ha reclamat un pla de contenció en el qual s’eliminen solament els arbres infectats o sospitosos d’infecció i una vigilància i control tant de la malaltia com de l’insecte vector, que és el transmissor.

Per la seua banda, el secretari general de la Unió de Llauradors, Ramón Mampel, ha assegurat que volen ser “aliats de la societat” i que es coneguen els problemes que pateix el món rural. També ha reclamat finançament per a desenvolupar polítiques agràries i mediambientals i ha demanat a l’administració “comprensió”.

“Aquests ecologistes de saló que en certa manera ens governen ens estan condicionant i si no estem els grans del territori presents, dins de pocs anys, amb eixes polítiques, tindrem un desert i un desastre mediambiental brutal”, ha assenyalat.

En la presentació de la manifestació, els convocants, acompanyats d’Ava-Asaja i la Unió de Llauradors, van explicar que l’objectiu de la protesta era demanar polítiques en favor del món rural, entre les quals incloïen la defensa de la caça i de la tauromàquia, junt amb altres tradicions i activitats com les desenvolupades pels colombaires. Finalment, aquest darrers aspectes han copat el protagonisme. Tot i que els convocants van assegurar que tenien voluntat de dialogar i arribar a acords amb el Consell, la marxa s’ha centrat a criticar i atacar les polítiques de la Generalitat.

Els manifestants han carregat contra les polítiques agràries del Consell. / EFE

Representació política

En la marxa també han participat representants polítics, com la diputada socialista a les Corts i secretària general del PSPV de València, Mercedes Caballero, qui ha exigit al govern central que “traga del calaix la Llei de Desenvolupament Rural del 2007” i al PP que secunde les propostes socialistes per a donar suport al món rural. S’ha preguntat per què el PP també ha acudit a la protesta per a reivindicar quan la situació actual del món rural és la que és “per culpa dels vint anys que ells han dedicat als seus amiguets, a desenvolupar polígons industrials, i no s’han ocupat mai del món rural”.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha afirmat que han acudit a la manifestació perquè és una “defensa del món rural, de les tradicions taurines, de la pesca, la caça, l’horta, l’agricultura”, cosa que el PP “sempre defensa”. “Demanem al govern d’Espanya que defense el món rural, però també el de la Generalitat, que s’ha caracteritzat durant aquestos anys per acabar amb les tradicions i posar traves a l’agricultura amb la Llei de l’Horta, als bous al carrer i a la caça i la pesca”, ha dit, per a afegir que és “fonamental per a cohesionar el nostre territori defensar el món rural”.

Comparteix

Icona de pantalla completa