Un grup d’investigadors de la Politècnica dissenya un sistema per optimitzar el consum de llum i reduir la factura

L’usuari podrà conéixer a través del mòbil i en temps real l’ús detallat de cada aparell elèctric.
1 gener 2013 01:00h
EFE / País Valencià
 
Un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat un sistema que ajuda a optimitzar el consum d’energia elèctrica i reduir el cost de la factura de la llum.
 
El dispositiu, en fase de prototip, consta d’un mesurador de consum dels aparells elèctrics i d’una aplicació per a mòbils amb sistema operatiu Android, segons han informat fonts de la mateixa universitat.
 
El mesurador efectua un registre constant de consum elèctric i cada quinze segons puja les dades a un servidor virtual, que l’usuari pot consultar des del seu mòbil. D’aquesta manera es por conéixer en temps real el consum detallat de cada aparell elèctric, quant ha consumit en un dia, una setmana o un mes o consultar històrics detallats de consum.
 
El dispositiu, denominat Simoviece és capaç de determinar el perfil del consum elèctric de l’usuari i proporciona informació per establir una estratègia d’optimització energètica. El seu desenvolupament ha sigut impulsat per la Càtedra Telefònica-Tecnologies per a la Innovació Social i Ambiental en la Universitat Politècnica.
 
Segons l’investigador del grup Senubio-Isirym, Sergio Gallardo, l’objectiu és oferir “una ferramenta que ajude a determinar en cada moment l’energia que s’està consumint i a partir d’ahí, prendre les mesures que es consideren”.
 
“Normalment, açò no ho fan les empreses elèctriques. Aquestes tan sols ofereixen el valor d’energia consumida a final de mes, mentre que el dispositiu contribuirà a un consum elèctric intel·ligent”, ha explicat.
 
Des del grup de Comunicacions Multimedia-iTEAM de la UPV, Juan Carlos Guerri Cebollada, ha destacat que el prototip seria “de gran utilitat” per a professionals i per als que desitgen saber el consum real de cadascun dels aparells elèctrics utilitzats”.
 
A més de conéixer el mínim o màxim consumit, el mesurador permet determinar l’impacte que el consum d’energia elèctrica té amb l’entorn més immediat. Per a això, incorpora una estimació de diòxid de carboni emés a l’atmosfera.

next