Diari La Veu del País Valencià
El PSOE registra al Congrés la moció de censura contra Rajoy

El Grup Parlamentari Socialista ha registrat aquest divendres a primera hora una moció de censura contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, arran de la sentència de la Gürtel contra Rajoy. Si bé estava previst presentar la iniciativa després de reunir-se l’Executiva Federal, el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, l’ha volguda registrar abans d’aquesta deliberació.

La reunió ha començat poc després de les 11 hores. El PSOE ha informat que, en acabar, hi haurà una declaració que es podrà seguir pels seus canals. De fet, s’espera que Pedro Sánchez comparega a partir de les 12.30 hores.

Unidos Podemos ja ha mostrat el seu suport a aquesta moció de censura. També el PDeCat s’ha posat en contacte amb la portaveu del PSOE, Margarita Robles, per a parlar de la moció i fer fora Rajoy. El portaveu del PNV al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha mostrat la disposició de la seua formació per a parlar amb el PSOE i saber quin és “el seu plantejament respecte d’Euskadi i Catalunya”, tot i que ha reconegut que en aquest moment hi ha “massa incògnites”.

En un comunicat, Compromís ha afirmat que “sempre estarà al costat de la decència institucional i que donarà suport a qualsevol moció de censura que es presente al Congrés per a desallotjar l’únic partit polític condemnat en democràcia”. A més, s’hi sumen els suports de Bildu i Nueva Canarias, mentre que Ana Oramas, de Coalición Canaria, rebutja donar-li suport. Per la seua banda, Ciutadans demana la convocatòria d’eleccions.

Segons Europa Press, la Mesa del Congrés tramitarà dilluns o dimarts la moció de censura. A partir d’ací s’obrirà un termini de dos dies per si altres grups volen presentar candidatures alternatives.

Com es tramita una moció de censura?

Després d’admetre’s a tràmit la moció, s’obri un termini de dos dies per a donar l’oportunitat de presentar candidats i programes alternatius que, si es dóna el cas, es debatran conjuntament. Per a donar temps a aquest procés, la votació de la moció o mocions de censura no podrà tindre lloc abans de cinc dies des de la presentació del primer escrit.

Perquè prospere una moció de censura, aquesta ha d’aconseguir la majoria absoluta, és a dir, 176 escons. Si fracassa, els seus impulsors no podran presentar-ne una de nova en el mateix període de sessions, és a dir, no se’n podria plantejar una altra fins al mes de setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa