Diari La Veu del País Valencià
Escac i mat al PPCV en 24 hores: Eduardo Zaplana a Picassent i Milagrosa Martínez a Villena

De les celebracions a Mestalla i la plaça de Bous de València, de gom a gom, a l’entrada en presó de dos dirigents polítics en un mateix dia. Les dues imatges contrasten i alhora representen la davallada i sobretot la fi d’una època. Eduardo Zaplana no esperava la visita de l’UCO aquest dimarts, però segurament tampoc imaginaria que el final de l’operació acabaria amb el seu empresonament a Picassent.

Així, 48 hores després dels escorcolls a València, Benidorm i Madrid, la jutgessa va sospesar posar fi a la llibertat de Zaplana pel risc de fugida, així com per la possibilitat de destrucció de proves. Es tracta d’un home que anys enrere es trobava en la cúspide de la seua formació i que va tindre una trajectòria ascendent: alcalde de Benidorm, president de la Generalitat i ministre de treball del govern d’Aznar.

Però l’ombra de la corrupció sempre l’havia perseguit, tot i que des de l’any 2008 es trobava retirat de la política. Així, han hagut de passar 17 anys perquè el seu regne de paradisos fiscals, on amagava 10 milions d’euros, perdera la impunitat amb què vivia. Un esdeveniment que es podia preveure amb les paraules de l’exgerent d’Imelsa, més conegut com el ‘Ionki dels diners’, quan va assegurar: “Ací eixirà merda a punta pala”. Precisament, ha sigut Marcos Benavent qui va entregar un document clau a la Guàrdia Civil que va permetre engegar el ja conegut com a cas Erial.

Ximo Puig també va fer servir l’hemeroteca per a posar en evidència l’expresident popular. El cap del Consell va assegurar aquest dijous, durant la sessió de control a les Corts, que quan Zaplana governava al País Valencià va pronunciar aquella mediàtica frase que a hores d’ara ha perdut tota la seua força: “Mai podran traure res de nosaltres”.

A 95 quilòmetres de distància, la seua companya Milagrosa Martínez també feia la primera nit a Villena, condemnada a 9 anys de presó pel cas Fitur, una de les tres peces de Gürtel centrada en les irregularitats en les contractacions de la Fira de Turisme entre els anys 2005 i 2009. Martínez, qui va tindre una carrera molt més humil –primer, alcaldessa de Novelda; després, consellera de Turisme durant el govern de Camps, i finalment presidenta de les Corts–, ha vist com la justícia persegueix les dues cares de la moneda.

Un dijous negre per als populars

El moment en què el cotxe que portava Zaplana camí de Picassent i abandonava la ciutat de la Justícia cloïa un dijous negre per al PPCV on a cada minut havia hagut d’esquivar obstacles diferents per a no quedar soterrat.

Els protagonistes de la jornada no van ser únicament Zaplana i Martínez. El matí havia portat la sentència del cas Bárcenas, la branca de la trama Gürtel que se centra en les activitats de l’extresorer del PP. Però, en aquest cas, la preocupació ultrapassava la seu del PPCV: el tremolor va arribar a Génova i La Moncloa.

Comparteix

Icona de pantalla completa