Diari La Veu del País Valencià
Eduardo Zaplana entra a la presó de Picassent

La jutgessa que investiga els presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació dins de l’operació Erial ha decretat presó provisional sense fiança per a l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana. L’exdirigent del Partit Popular passarà la seua primera nit privat de llibertat a la presó de Picassent després de passar més de huit hores a la Ciutat de la Justícia de València. Dels jutjats ha eixit poc abans de les 21 hores i minuts després ha arribat al recinte penitenciari de Picassent.

En els jutjats, els detinguts s’han acollit al seu dret a no declarar davant la instructora en un cas sobre el qual es manté el secret de les actuacions. Tampoc han declarat davant la Guàrdia Civil ni ells ni les persones citades com a investigades, entre elles l’expresident de les Corts Juan Cotino.

La Fiscalia havia demanat que es decretara presó incondicional comunicada i sense fiança per a Zaplana, qui aquest dijous ha prestat declaració davant el jutjat d’instrucció número 8 de València, que investiga els presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. El Ministeri Públic havia sol·licitat presó incondicional per a Zaplana en considerar que existeix risc de destrucció de proves i de fugida a l’estranger.

Per la seua banda, Eduardo Zaplana va demanar el passat dimecres a la jutgessa que el deixara en llibertat adduint la leucèmia que se li va diagnosticar en 2015. L’expresident valencià es va sotmetre a un trasplantament de medul·la i rep des d’aleshores tractament a l’Hospital La Fe de València. La Fiscalia, però, va rebutjar la petició. De fet, el passat dimarts, abans de ser traslladat a la casa que posseeix a Benidorm, els agents van conduir Zaplana fins a l’Hospital Rector Peset perquè es comprovara el seu estat de salut.

L’expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana, ha arribat al voltant de les 12.35 hores d’aquest dijous a la Ciutat de la Justícia de València per a prestar declaració al jutjat d’instrucció número 8 d’aquesta ciutat en el marc de l’operació Erial, per la qual va ser detingut el passat dimarts a causa dels presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació que hauria comés.

Zaplana ha declarat davant la titular del jutjat d’instrucció número 8 de València, que porta el cas pel qual també estan detingudes des de dimarts altres sis persones, entre les quals es troben els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de l’exdirector general de la policia i expresident de les Corts, Juan Cotino, i l’excap de gabinet de Zaplana en la Presidència de la Generalitat, Juan Francisco García. La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil rastregen el cobrament d’uns deu milions d’euros en comissions il·legals rebudes per l’adjudicació de contractes públics relatius a la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles i el pla eòlic, durant l’etapa d’Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat Valenciana.

Els detinguts estan acusats dels delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació durant l’etapa en què Zaplana va estar al capdavant de la Generalitat. Pel que fa als empresaris José i Vicente Cotino, la jutgessa ha acordat llibertat amb càrrecs i l’obligació de comparéixer setmanalment al jutjat per a signar. Malgrat això, tots ells s’han acollit al seu dret a no declarar davant la instructora en un cas sobre el qual es manté el secret de les actuacions. Tampoc no han volgut declarar davant la Guàrdia Civil els altres investigats, com tampoc l’expresident de les Corts Juan Cotino, qui ha indicat que no es pronunciarà fins que es coneguen les acusacions.

La jutgessa també ha decretat presó per a l’assessor fiscal Francisco Grau i per a l’exalt càrrec de l’Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica, Joaquín Barceló. Pel que fa a l’excap de gabinet de Zaplana en la Presidència de la Generalitat, Juan Francisco García i Felisa López, muller de Barceló, es desconeix a hores d’ara la seua situació perquè van ser els últims en declarar.

Zaplana ha entrat als jutjats de la capital valenciana en un cotxe gris conduït per agents de la Guàrdia Civil, que l’han traslladat des de la Comandància de Patraix, a València, d’on ha eixit cap a les 12.25 hores.

La Fiscalia Anticorrupció havia sol·licitat a la jutgessa que investiga l’operació Erial l’ingrés a presó incondicional comunicada i sense fiança de l’expresident, segons ha informat el Ministeri Públic.

Zaplana havia arribat a les 10.10 hores d’aquest dijous a la Comandància de la Guàrdia Civil de Patraix, a València, procedent de Madrid. Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han efectuat el trasllat de Zaplana des de les dependències de l’Institut Armat de Tres Cantos, on ha passat la nit després d’haver assistit a diversos escorcolls a Madrid.

Pla Eòlic i ITV

El focus del cas Erial està posat sobre les adjudicacions de les ITV del País Valencià en 1997 i el Pla Eòlic aprovat en 2011. Els investigadors creuen que alguns dels empresaris beneficiaris haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions.

Precisament, el blanqueig i repatriació de diners en els darrers anys per part d’Eduardo Zaplana haurien sigut la segona peça clau per a activar la investigació del cas Erial.

Tant en el cas de la privatització de les ITV, realitzada en 1997 durant el govern de Zaplana al capdavant de la Generalitat, com en el de les concessions del Pla Eòlic apareixen com a beneficiàries, quasi sempre en unió temporal amb altres mercantils, empreses propietat o participades per Vicente i José Cotino.

La col·laboració del ‘Ionqui dels diners’

La causa va ser iniciada en 2015 pel jutjats d’instrucció número 8 de València en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció arran d’uns papers amb suficients indicis de presumptes activitats delictives de Zaplana que va aportar Marcos Benavent, l’exgerent de l’empresa pública de la Diputació de València, Imelsa, i autodenominat ‘Ionqui dels diners’, qui alhora està investigat pel presumpte finançament irregular del PPCV.

Aquell 2015, però, Benavent va decidir col·laborar amb la justícia lliurant el document en què tot apunta que està manuscrit pel mateix Zaplana. El text va acabar en mans de la Fiscalia Anticorrupció, que va denunciar els fets i va iniciar una investigació que ha dut el jutjat número 8 de València i que dimarts va permetre la detenció de Zaplana. Això no obstant, la llista d’investigats es completa amb l’expresident de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l’expresident de la Generalitat, Mitsuko Henríquez.

Comparteix

Icona de pantalla completa