Diari La Veu del País Valencià
La magistrada Lamela envia a judici l’excap dels Mossos Trapero i la cúpula d’Interior destituïda

La magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat ja la interlocutòria de conclusions en la causa oberta contra l’excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero; la intendent Teresa Laplana; l’exdirector dels Mossos, Pere Soler, i l’exsecretari d’Interior, César Puig (els dos últims destituïts pel 155). Això suposa posar punt final a la instrucció d’aquesta causa.

Lamela ha processat Trapero, per un delicte d’organització criminal i dos de sedició pels fets del 20 de setembre i també per l’1-O; Laplana, per un delicte de sedició pel 20 de setembre, i els dos exalts càrrecs d’Interior, per organització criminal i un únic delicte de sedició per l’1-O.

El 23 d’abril la magistrada ja va confirmar els seus processaments i va rebutjar els recursos de les defenses. Encara està pendent, però, la resolució dels recursos per part de la sala d’apel·lacions. No obstant això, Lamela ja ha dictat la interlocutòria de conclusions del sumari, l’últim pas per a tancar la instrucció i passar la causa a la secció primera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, que haurà d’obrir judici oral.

Aquesta secció està presidida per Concepción Espejel –que també ha presidit el judici dels joves d’Alsasu, per a qui la Fiscalia sol·licita fins a 375 anys– i formada pels magistrats Ramon Sáez, Manuela Fernández de Prado, Nicolás Poveda i Eduardo Gutiérrez. A banda d’Espejel, dos magistrats més formaran el tribunal que jutjarà el cas. A partir d’ara, les acusacions hauran de fer els seus escrits i la sala podrà obrir judici oral.

A més, el 16 d’abril Lamela va comunicar formalment els processaments a tots quatre en una declaració que va durar poc més de mitja hora i on tots ells es van limitar a mostrar que no compartien la interlocutòria de processament.

En la resolució, la magistrada assenyala que ja ha practicat tantes diligències com ha estimat necessàries per a “comprovar el delicte, la participació que han tingut els processats i les circumstàncies que han concorregut en la seua comissió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa