Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la llei de Turisme, que multarà amb fins a 600.000 euros les webs que anuncien apartaments il·legals

El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem, Ciutadans i l’abstenció del PPCV, la llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, que arreplega multes per a les infraccions molt greus que van des dels 100.001 a 600.000 euros o la clausura de l’establiment o cessament de l’activitat o del servei turístic. Les sancions s’aplicaran a les webs que els publiciten.

La norma, que ha eixit endavant amb 62 vots a favor i 28 abstencions,se sustenta en els principis d’estabilitat en el paisatge, hospitalitat i cultura d’acolliment; ètica i responsabilitat social; vertebració del territori; competitivitat, qualitat i diversificació; capital humà i coneixement; transparència participació, i coresponsabilitat.

Una altra de les novetats és que preveu la possibilitat que els municipis puguen elaborar els seus plans d’ordenació dels recursos turístics (PORT) i, a més, regula els habitatges d’ús turístic, als quals defineix com “els immobles complets, siga quina siga la seua tipologia, que, comptant amb l’informe municipal de compatibilitat urbanística que permeta aquest ús, se cedisca mitjançant preu, amb habitualitat, en condicions d’immediata disponibilitat i amb finalitats turístiques, vacacionals o d’oci”.

Així mateix, es considerarà que existeix “habitualitat” quan es done alguna d’aquestes circumstàncies: que siga cedit per al seu ús turístic per empreses gestores d’habitatges turístics; que siga posat a la disposició dels usuaris turístics pels seus propietaris o titulars amb independència de quin siga el temps contractat i sempre que es presten serveis propis de la indústria hostelera, o quan s’utilitzen canals de comercialització turística, a través d’operadors turístics o qualsevol altre canal, inclòs Internet o altres sistemes de noves tecnologies.

Durant el debat parlamentari, la diputada de Ciutadans Rosa García ha manifestat que la llei “no és perfecta” i que tenen certes reserves cap a algunes qüestions en les quals entenen que s'”envaeixen aspectes en els quals no s’hauria d’entrar”, com ara deixar “en mans dels ajuntaments competències de la Generalitat” però, “en general, sí que arreplega aspectes necessaris de bon funcionament del turisme en la nostra comunitat”, ha manifestat.

Ha indicat que el marc turístic ha canviat a nivell global i estatal amb noves demandes i aportacions, la qual cosa ha provocat situacions que en l’antiga llei no estaven ben regulades. Per això, ha emfatitzat que la norma era “necessària” i que concentra punts de vista “nous”, com ara la sostenibilitat. No obstant açò, ha remarcat que, per a fer front a la problemàtica del lloguer de pisos, cal aconseguir un marc jurídic estatal amb criteris clars i senzills que “combata l’economia submergida i el frau fiscal” per a assegurar “un turisme de qualitat”

Des de Podem, David Torres ha comentat que era “necessària” la norma per a abordar certes problemàtiques que en l’actualitat afecten el sector i per a crear un règim sancionador que fóra “sever”. Així mateix, ha valorat que en la norma “s’haja aconseguit instal·lar” el fonament que impulsaria “un impost sobre l’activitat turística”.

En aquest punt, s’ha referit al punt 4 de l’article 22, que assenyala que “s’engegaran estratègies que garantisquen la sostenibilitat turística i que permeten que tant residents com agents turístics puguen contribuir a la millora de serveis; de les infraestructures; a l’impuls de bones pràctiques laborals; a la lluita contra l’intrusisme i el frau; a la promoció del medi ambient, i a la promoció turística”. De fet, des del PP s’ha criticat que s’incloga el “fantasma de la taxa” en el document.

No obstant açò, Torres ha considerat que per a poder fer efectives aquestes mesures “falta valentia”. “Seria una llàstima que aquesta llei fóra de fonaments i no efectiva”, ha assenyalat per a incidir en la necessitat de protegir els drets laborals d’alguns col·lectius com les Kellys i lluitar contra la precarietat laboral.

Per part de Compromís, la parlamentària Teresa García ha considerat la norma “necessària i positiva” perquè la regulació que hi havia estava “obsoleta” davant dels “nous temps”. Per açò, ha reivindicat el nou model que arreplega la norma i que es basa en la “qualitat i sostenibilitat” amb l’estratègia posada a “vertebrar el territori” en contrast amb l’antiga política, que “ens reduïa al ‘sol i la ‘platja’ i a la celebració dels grans esdeveniments”.

García ha emfatitzat que és una llei “valenta” perquè introdueix el concepte d’hospitalitat, que inclou valors com “la convivència o la sostenibilitat” i també ha destacat que combat la precarietat laboral en el sector i es treballa per la “dignitat i seguretat en el treball”. És una “llei que fa dels valencians un poble més hospitalari, amable amb els visitants”, ha valorat.

El parlamentari socialista Vicent Arques ha emfatitzat que la llei és “oportuna, necessària i innovadora” perquè s’evita “l’autocomplaença, inclosos compromisos com la participació, la coresponsabilitat i el respecte als drets de turistes i veïns”.

Ha destacat que és innovadora perquè “garanteix la sostenibilitat, qualitat i competitivitat del model turístic; preveu els nous fenòmens, com ara l’economia col·laborativa, l’ús de les noves tecnologies o l’ús de les xarxes socials, i la gestió intel·ligent de les destinacions”. “És una llei que posa en valor la història, la tradicions, el territori i el paisatge de la Comunitat Valenciana”, ha reivindicat per a destacar que al sector li “agrada la norma i no li produeix rebuig”.

No obstant açò, per al diputat del PP Fernando Pastor no és la “millor” norma turística possible perquè “està cridada a la revisió amb caràcter immediat perquè no resol els problemes”. Al seu judici, en certs aspectes, com és el sector dels allotjaments turístics, provoca “enfrontaments” i crea “inseguretat” i açò “mai és bo”.

Així mateix, ha reprovat que inclou “el fantasma de la taxa turística” i, en el cas dels apartaments turístics, se cedeixen les competències als ajuntaments, per la qual cosa ha recriminat a la Generalitat que evite “agafar el bou per les banyes” i eludisca la seua responsabilitat en aquesta matèria. “Aquesta llei no és la millor perquè no resol els problemes”, ha remarcat.

Regulació municipal

També ha opinat al respecte de la llei l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha valorat positivament la llei “perquè posa fre als lobbies“. En aquest sentit, ha afegit que el fet que els municipis puguen regular on col·locar els habitatges turístics és una bona mesura perquè els apartaments volien una única llei que fora més fàcil de botar.

Segons Ribó, l’increment d’apartaments turístics està comportant la gentrificació del centre de la ciutat. Aquest problema s’esten també a altres barris com el del Cabanyal. Finalment, l’alcalde ha instat a deixar la porta oberta a la taxa turísitica.

Comparteix

Icona de pantalla completa