Diari La Veu del País Valencià
Juan Cotino i la dona de Zaplana, imputats en l’operació Erial

La jutgessa que ha ordenat la detenció de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana citarà en qualitat d’investigats –abans imputats– l’expresident de les Corts Juan Cotino i la dona de Zaplana, Rosa Barceló. Fonts de la investigació han informat a EFE de la condició d’investigats de tots dos, així com de la secretària personal de Zaplana, Mitsuko Henríquez.

El germà de Cotino i el seu nebot, Vicente Cotino, han sigut detinguts en l’operació desenvolupada aquest dimarts per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per ordre del jutjat d’instrucció número 8 de València.

Juan Cotino va ser director general de la policia en l’etapa de José María Aznar i posteriorment vicepresident de la Generalitat i president de les Corts Valencianes. Està investigat, com Francisco Camps, pels contractes de la fundació que va organitzar la visita del papa Benet XVI a València en 2006. Això no obstant, la Guàrdia Civil l’ha citat el proper dijous a les 11 hores a declarar com a investigat policial en el marc de l’operació Erial.

En l’operació batejada com a Erial s’han realitzat 22 escorcolls. Els agents investiguen un presumpte cobrament de comissions per adjudicacions, que s’haurien ocultat en paradisos fiscals i que haurien estat retornades al país recentment. En concret, la Fiscalia Anticorrupció i la UCO rastregen el cobrament d’uns deu milions d’euros en comissions il·legals rebudes per l’adjudicació de contractes públics durant l’etapa de Zaplana al capdavant de la Generalitat.

Els investigadors s’han personat en la seu de la Conselleria d’Economia i han practicat una vintena d’escorcolls per a recaptar documentació sobre contractes públics, entre ells de la concessió de la ITV i del Pla Eòlic dissenyat durant l’etapa de Zaplana al capdavant del govern valencià. En aquest pla, adjudicat en el seu moment a la societat Projectes Eòlics Valencians, l’empresa Sedesa, de Vicente Cotino, tenia una participació del 25%.

La Guàrdia Civil prendrà declaració a l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball, que ja ha arribat a la seua casa de Benidorm, una vegada concloguen els escorcolls practicats al llarg de la jornada en la recerca del rastre d’aquestes comissions milionàries. En l’habitatge de Zaplana al centre de València, l’escorcoll s’ha perllongat durant unes cinc hores. Després del seu pas per la Comandància, l’expresident serà posat a disposició judicial.

Comparteix

Icona de pantalla completa