Diari La Veu del País Valencià
Sanitat trenca el silenci sobre el suïcidi, un problema que causa més morts que els accidents de trànsit

Quan s’estudia Periodisme o alguna altra titulació relacionada amb la comunicació, una de les primeres normes que s’aprén és que no s’han de donar notícies sobre els suïcidis. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública vol acabar amb aquest tabú i, per això, aquest dimarts va presentar la campanya preventiva ‘Trenquem el silenci. Parlem del suïcidi’. La consellera Carmen Montón va explicar que “el suïcidi és un greu problema de la salut pública que ha sigut tradicionalment silenciat, un problema públic que ha sigut històricament confinat a l’àmbit privat” i que la voluntat de la conselleria és posar-lo en l’agenda sanitària de salut mental, però també en l’agenda política i en la mediàtica.

Actualment, al País Valencià cada dia mor una persona per suïcidi i cada any n’hi ha 4.500 que ho intenten. Mor més gent per aquest motiu que per accidents de trànsit. També l’Organització Mundial de la Salut (OMS) destaca el suïcidi com una de les primeres 10 causes de mort. En el cas del País Valencià, la taxa de suïcidi se situa en 6,8 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta taxa està per sota de la mitjana estatal (7,68 per cada 100.000) i de l’europea (12 de 100.000), “però no per això deixa de ser important per a la Conselleria”, va remarcar Montón. El seu objectiu, seguint el que marca l’OMS, és que en 2020 haja baixat un 20% la taxa de suïcidi.

Davant d’aquesta situació, la Conselleria llança una campanya per a conscienciar la societat valenciana de la magnitud del problema. Montón va afirmar que “la cultura del silenci fa que aquest problema de salut pública siga difícil de visibilitzar” i va afegir que “sense visibilització no es pot tractar”. Tot i tractar-se d’un fenomen complex, el suïcidi es pot previndre. Així ho recull l’OMS, “que ens diu que les dades científiques avalen que molts suïcidis són prevenibles”, va detallar la consellera.

Tres mesures per a trencar el silenci

“Amb un llenguatge molt directe i molt pla”, tal com ho va descriure Montón, la campanya preventiva es ‘diversifica’ en tres mesures: una campanya en mitjans de comunicació, la pàgina web informativa www.prevenciodelsuicidi.san.gva.es i un document elaborat amb la Unió de Periodistes amb recomanacions sobre el tractament del suïcidi als mitjans de comunicació.

La web recull informació sobre els factors de risc i protecció. A més, ofereix pautes d’ajuda per a persones amb idees suïcides o amb intents previs, com ara la cita amb un professional o la possibilitat de dissenyar un pla de seguretat individualitzat, i pautes per a familiars i amistats de persones en situació de risc. També s’inclou un llistat de recursos, tant de la Conselleria com d’entitats especialitzades que poden ser d’ajuda. En definitiva, aquesta pàgina recorda i fa més accessible el Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida presentat l’any passat, el primer document amb aquestes característiques al País Valencià i sols comparable a un redactat per la Xunta de Galícia.

La tercera línia de treball que s’inclou en aquesta campanya de conscienciació és el document ‘Viure és l’eixida’, amb un decàleg específic de recomanacions per a parlar dels casos de suïcidi. “Tenim una tasca col·lectiva d’impulsar la prevenció, que és el millor antídot contra el suïcidi, i els mitjans de comunicació són un aliat de vital importància”, va remarcar Montón.

Decàleg de bones pràctiques en la premsa

La consellera va argumentar que “cal crear un nou marc conceptual de com la societat interpreta el suïcidi”. Per això, el document elaborat amb la Unió de Periodistes, el Telèfon de l’Esperança i la Federació de Salut Mental inclou un decàleg amb recomanacions específiques per a millorar la informació a l’hora d’abordar aquestos temes, sota la premissa que el silenci no ajuda a previndre’ls.

Per exemple, s’aconsella evitar les imatges i la descripció detallada del mètode del suïcidi, així com associar el suïcidi a situacions que puguen tindre connotacions de crim –per exemple, “La va matar i es va suïcidar”–. També s’han d’evitar expressions que puguen atorgar al suïcidi connotacions heroiques o de martiri. En canvi, cal incloure el missatge que el suïcidi és prevenible i referències als serveis sanitaris de suport i als programes de prevenció, així com remarcar que les causes del suïcidi són múltiples i que no responen a una causa simple ni és un fet inexplicable. La guia fa una menció especial al suïcidi de persones famoses, que “hauria de tractar-se amb especial cautela perquè hi ha el risc d’efecte contagi”.

La presidenta de la Unió de Periodistes, Noa de la Torre, va explicar que quan es parla sobre el suïcidi hi ha dos possibles efectes: el contagi, si la cobertura és sensacionalista, i la prevenció, si l’enfocament és correcte i adequat. “Per això és important informar d’aquest problema, però també la manera com ho fem”, va advertir.

En la presentació de la campanya també hi era el president de la Societat Espanyola de Suïcidiologia, Andoni Anseán, qui va exposar que a l’estat espanyol se suïciden cada dia 10 persones i va agrair la tasca de la Conselleria perquè “la Comunitat Valenciana continue sent pionera en la prevenció del suïcidi”. “Aquest és el bon camí”, va afirmar, i va animar la resta d’autonomies “a seguir aquest exemple”. Respecte al pla presentat l’any passat, Anseán va celebrar que “no es queda en una prestatgeria, sinó que veiem com es desenvolupa, amb guies per als usuaris, per als familiars i, en aquest cas, per als mitjans”.

Comparteix

Icona de pantalla completa