Diari La Veu del País Valencià
Moragues retrau al Consell que no haja extingit l’empresa pública en 3 anys

L’exconseller d’Hisenda amb el Partit Popular, Juan Carlos Moragues, ha retret a l’actual Consell que en tres anys que porten de gestió no hagen extingit l’empresa pública Ciegsa, com va acordar l’executiu d’Alberto Fabra quan gestionava una situació econòmica “de misèria”. En la seua compareixença en la comissió de les Corts que investiga la gestió de Ciegsa, el que fóra conseller d’Hisenda entre desembre de 2012 i juny de 2015 ha indicat que durant la seua etapa no es va construir cap col·legi, doncs l’objectiu era extingir l’empresa, dins del procés de sanejament del sector públic.

L’actual delegat del govern espanyol ha indicat que el primer objectiu durant la seua etapa al Consell va ser “redimensionar” Ciegsa i ajustar la seua grandària al context de crisi econòmica i, per a això, es va fer un expedient de regulació d’ocupació. El segon objectiu va ser aconseguir el seu reequilibri patrimonial i sanejar el seu balanç, la qual cosa es va aconseguir amb operacions fiscalitzades per la Intervenció.

Moragues ha insistit que, durant la seua etapa de conseller, Ciegsa no tenia activitat en matèria de construcció sinó que la seua activitat es limitava a gestionar les aules prefabricades, amb la finalitat d’acabar amb elles, i a autoritzar projectes d’infraestructures educatives.

L’exconseller ha posat l’accent que, tres anys després de deixar la Conselleria, Ciegsa segueix sense extingir-se i “els barracons continuen existint”, malgrat que la Generalitat té “2.286 milions més” d’ingressos i paga “la meitat d’interessos que en 2014”, al mateix temps que s’ha incrementat el deute “en prop de 9.000 milions”.

L’extitular d’Hisenda ha reivindicat que van reduir el sector públic “a la meitat”, amb 64 ens menys i un estalvi de prop de 3.500 milions d’euros, en una situació econòmica “difícil, complicada” i “de misèria”, amb una Generalitat que es finançava amb tipus d’interés “propers al 8 %” i amb una “considerable” reducció d’ingressos.

“Ciegsa no és diferent a altres empreses”, ha assegurat Moragues, qui ha afirmat que havia d’extingir-se no perquè ho decidira el president de la Generalitat o el conseller sinó perquè així ho va dir “tota la societat valenciana” a través d’una llei aprovada per les Corts.

Segons ha assenyalat, el Consell del PP no va poder extingir Ciegsa perquè es va demanar a la Viceintervenció un informe de control financer addicional sobre la valoració dels actius i passius perquè es pogueren passar les accions de Ciegsa a la Conselleria d’Infraestructures i aquest no es va finalitzar fins a gener de 2016.

Moragues, qui ha ressaltat que és el compareixent número 47 en aquesta comissió d’investigació, ha considerat que cal “destruir la fal·làcia” que l’endeutament “és dolent i és irregular”, doncs en el cas d’aquesta empresa es va convertir en col·legis, i ha replicat que dir que Ciegsa va ser “ineficient” és “un judici de valor”.

Finalment, ha indicat que durant les seues responsabilitats mai ha rebut “cap tipus de pressió” ni de “coacció”, sinó que la seua actuació “sempre ha sigut lliure” i que no ha conegut “cap il·lícit” perquè ho hauria posat en coneixement de l’autoritat corresponent.

Comparteix

Icona de pantalla completa