Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Música revoluciona el seu Festival de Jazz per a jugar en la ‘Champions’

El pressupost del Festival de Jazz del Palau de la Música només representa un 5% del que disposa una de les grans fites del gènere, la del festival de Sant Sebastià, que compta amb 2,5 milions d’euros per a dur fins a la Bella Easo les millors estrelles del jazz internacional. Això no obstant, tot i que el certamen valencià és més modest econòmicament –disposarà de 157.000 euros en aquesta 22a edició–, la qualitat de la seua programació no es correspon a la diferència pressupostària entre la ciutat del Túria i Sant Sebastià.

L’auditori municipal ha agafat les regnes del Festival de Jazz després de 21 anys per a programar un cartell replet de primeres vegades i de debuts internacionals. El treballador de la casa, Enrique Monfort, s’ha convertit en el responsable artístic per a revolucionar des de dins la fita jazzística de la ciutat del Túria. El fet que s’organitze des del Palau ha propiciat un estalvi en aquest vessant que s’ha destinat al cartell, segons va explicar aquest dilluns la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello. Tanmateix, que el festival estiga gestionat des del Palau era un pas necessari si volien entrar a formar part de la nova Plataforma de Festivals de Jazz d’Espanya, va reconéixer durant la presentació de la propera edició Monfort. Aquest club d’elit de festivals de jazz està integrat per Donostia, Getxo, Madrid, Cartagena, San Javier, Saragossa, Mallorca i València.

“No podem competir amb Donostia”, va reblar el director del Palau, Vicent Ros, però, entrant en la Champions de festivals, el Palau de la Música podrà “optimitzar recursos” i treballar braç a braç amb les grans fites perquè les estrelles internacionals del jazz passen per València; “eixa és la partida que jugarem”, va apuntar Ros. La Plataforma, però, tindrà una seu itinerant i aquest any recaurà a Saragossa.

El festival en xifres

La revolució que ha experimentat el Festival de Jazz del Palau a nivell organitzatiu s’ha fet perquè la fita “agafe més força i siga més potent”, va explicar Glòria Tello. L’auditori programa el certamen per primera vegada a través d’Enrique Monfort i això permet al Palau ser el responsable directe de la tria dels artistes.

El festival, que tindrà lloc del 2 de juny al 17 de juliol, creix en tots els vessants. És el més llarg de la història, ja que té una durada d’un mes i mig. “Inundarà” València, va indicar Tello, a través dels concerts en 11 escenaris distints, com ara els Jardins del Palau o les sales Rodrigo i Iturbi. Viatjarà a set barris i, dins de la secció Jazz, s’aturarà als barris i als pobles de Benimaclet, Patraix, Aiora, Montolivet, Russafa, el Perellonet, el Cabanyal i Ciutat Vella. L’acció de dur el jazz als districtes de la ciutat s’ha mantingut recollint les peculiaritats engegades en edicions anteriors perquè va tindre un bon funcionament, segons van explicar els responsables de l’auditori. En total, seran 25 actuacions on participaran 300 músics, mentre que les entrades tindran un cost que oscil·larà entre els 9 euros i els 40; ara bé, bona part de la programació tindrà accés gratuït. En aquest sentit, amb 10 concerts gratuïts, el del Palau “és més accessible que altres festivals”, va destacar Tello.

Hi haurà dos concerts a l’aire lliure, com ara el debut de la Micaela Chalmeta Big Band, un conjunt íntegrament femení, nascut al Taller de Músics de Barcelona i dirigit pel valencià David Pastor, i l’estrena en el festival de la Banda Municipal de València, amb direcció de Jesús Santandreu.

En aquest 2018, el pressupost serà de 157.626 euros, dotze mil més que l’any anterior, dels quals quinze mil es destinen a la programació jazzística dels barris. / EVA RIPOLL

El Palau ja manté un cicle de ‘Jazz a poqueta nit’ –per on han passat 2.700 espectadors– dins de la seua programació anual, on es dóna cabuda als artistes valencians. Això no obstant, el 40% dels jazzmen d’aquest 2018 són locals i el 40% del conjunt del cartell són dones, amb la qual cosa, va destacar Tello, “per primera vegada el Festival de Jazz és paritari”. També, per primera vegada, el certamen posa en marxa una activitat social, ja que el recapte del concert de l’1 de juliol amb la Berklee València Faculty All Stars es destinarà a una beca per a estudiar en la universitat nord-americana.

En la 22a edició es mantenen les sinergies amb set sales locals de la ciutat –No hay nada mejor que 27 amigos, El Vitti, El Deslunao, Gestalguinos, Matisse, Jimmy Glass Jazz Bar i Café Mercedes Jazz– que programaran espectacles jazzístics en consonància amb el festival.

Tornaran a celebrar-se el Seminari de Jazz, les activitats infantils i el concurs Jazz Jove, adreçat a buscar talents. El guanyador del concurs participarà en la propera edició del cicle ‘Jazz a poqueta nit’ al Palau de la Música.

En aquest 2018, el pressupost seran 157.626 euros, dotze mil més que l’any anterior, dels quals quinze mil es destinen a la programació jazzística dels barris i la resta a completar un cartell de “diversitat d’estils” que dóna “personalitat pròpia” i que barreja “figueres internacionals amb músics locals”, va indicar Ros.

De Sobral a Ximo Tebar

El fet que el Palau siga l’organitzador “ha permés fer un cartell equilibrat”, va explicar Monfort. L’Orquestra de València inaugura el festival amb el pianista Nachito Herrera i la direcció de Ramón Tebar. Ramón Cardo es posa al capdavant de la Clasijazz Big Band per a atrevir-se amb la complexa Epitaph, de Charles Mingus.

El valencià David Pastor es fa càrrec de la Micaela Chalmeta Big Band i Jesús Santandreu dirigirà la Banda Municipal de València.

El cartell continuarà amb la Berklee València Faculty All Stars i Ron Carter, un dels primers pesos pesats de la programació, que actuarà amb el seu Dolden Striker Trio. Amb 80 anys, arriba al Palau Pat Metheny en format trio i el seguiran el debut de Lambchop i Salvador Sobral, que abans d’anunciar-se aquest dilluns el cartell ja havia alçat molta expectació a València. També debuten Kenny Garret Quintet i Brad Mehldau trio.

Els organitzadors del Festival de Jazz del Palau treballen per a tancar un acord de patrocini amb una empresa que no tindrà vincles amb la venda d’alcohol. / EVA RIPOLL

El saxofonista i cantant gadità, Antonio Lizana, presenta el seu últim disc de jazz flamenc en col·laboració amb Amparo Sánchez. El trompetista Voro García s’envoltarà dels professors del Seminari Internacional de Jazz en format quintet. Percio Sambeat Ensemble interpretarà Zappa i les músiques del món arribaran de la mà de Buika.

Amb 90 anys i en actiu, Benny Golson actuarà en format quartet i tancarà la programació el guitarrista valencià Ximo Tebar amb la seua banda a la sala Rodrigo.

Als barris i pobles de València, cada cap de setmana actuaran grups i bandes valencianes, totes aquestes d’un nivell que ben bé podrien formar part de la programació més vinculada a l’auditori municipal, va explicar Monfort. Mauri Sanchis i Felip Santandreu amb Vicente Macian actuaran a Benimaclet; Cristina Balsco Quartet durà el seu darrer treball a Patraix; Kontxi Lorente Trio arribarà a Aiora, i Chema Peñalver actuarà a Russafa.

BRB Quartet tindrà a Montolivet el seu escenari i Blau Barba Quartet actuarà al Perellonet. The Prototype & Esther Andújar actuaran al Cabanyal i Nina Dinamita, a la plaça de la Mare de Déu, on, de nou, s’organitzarà una ballada de lidi hop.

La 22a edició tindrà més activitat i més presència d’artistes internacionals amb les estrelles locals, van destacar des de l’auditori municipal, des d’on s’aspira que el Festival de Jazz del Palau estiga al costat del de Sant Sebastià, Getxo i San Javier, fites amb pressupostos molt més grans que el certamen valencià, entre altres qüestions perquè compten amb patrocinadors privats del sector de les begudes alcohòliques, una opció que, com va sentenciar Tello, no es preveu. Sí que s’està treballant amb un patrocinador, fins i tot per a aquesta edició, va apuntar la presidenta del Palau però, en cap cas, com va ocórrer en el passat, s’acceptarà que la marca es dedique a vendre begudes espirituoses.

Comparteix

Icona de pantalla completa