Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat suma 26 oficines a l’exterior per a promoure el comerç internacional en 35 països

Les exportacions i la internacionalització han sigut un punt de suport important per a les empreses valencianes que van patir els efectes de la crisi econòmica. En moltes ocasions, els mercats exteriors van servir per a equilibrar la balança de vendes davant la caiguda de la demanda de molts productes en el mercat interior. Però, malgrat els beneficis que pot aportar per a les empreses la consolidació en un país estranger, obrir-se portes al mercat exterior no sempre és fàcil.

Des de la conselleria d’Economia són “conscients” de les dificultats que comporta abordar els mercats exteriors. “És una tasca a mitjà i llarg termini que requereix recursos econòmics i humans”, assegura la directora general d’Internacionalització, María Dolores Parra. Ella està al capdavant de l’IVACE, que els darrers anys ha potenciat la seua tasca de suport a les empreses que busquen internacionalitzar el seu negoci. En el procés d’internacionalització, “comptar amb un expert que t’acompanye, t’assessore i et facilite l’estratègia en altres països, alguns d’ells allunyats tant geogràficament com cultural, és un suport molt important, una gran ajuda”, ha indicat Parra.

Amb l’objectiu de facilitar el camí, l’IVACE compta amb les anomenades antenes. Es tracta d’una xarxa d’oficines a l’exterior que assessoren i ajuden les empreses interessades. En aquestos moments, l’IVACE compta amb 26 delegacions en diferents països, que donen servei a 35 mercats estratègics. L’objectiu, tal com explica Parra, “no és un altre que facilitar l’estratègia internacional de les empreses valencianes”. Entre les destinacions més destacades que formen part de la Xarxa Exterior de l’IVACE estan el Japó, Xile, Angola, Indonèsia, Corea del Sud, França o els Emirats Àrabs.

Les delegacions de l’IVACE a l’exterior presten diferents serveis depenent de les necessitats i del nivell d’internacionalització que tinguen les empreses que demanden els seus serveis. En aquest sentit, les empreses poden sol·licitar un viatge de prospecció, un sondeig de mercat per a comprovar quina acceptació tenen els seus productes, la cerca d’un canal de distribució, l’acompanyament a una fira internacional, una agenda de contactes per a una missió comercial, etc., entre altres serveis. “Tot açò a preus molt reduïts que van des dels 100 euros fins als 500 euros depenent de la grandària de l’empresa”, destaca Parra.

Augment de mercats i reducció de costos

On col·locar les antenes es decideix en la Comissió de Mercats, integrada per les Associacions dels sectors més exportadors del territori, així com per les institucions amb competències en internacionalització com l’ICEX, les cambres de comerç i l’IVACE. Entre els criteris que s’han utilitzat per a realitzar la selecció figuren la grandària del mercat, el comportament de la seua economia i les oportunitats de negoci per als productes valencians.

En l’actualitat, l’IVACE gestiona 26 delegacions a l’exterior, que tenen influència en un total de 35 països. En Europa, l’IVACE ofereix servei a Alemanya, França, Regne Unit, Noruega, Dinamarca, Suècia i Polònia. En Amèrica tenen delegacions al Canadà, Xile, el Brasil, Colòmbia, Mèxic, Miami, Nova York i el Perú. En Àsia en tenen als Emirats Àrabs –dóna servei també a Qatar i Oman–, a l’Índia, Indonèsia, Iran, el Japó, Corea, Rússia –que dóna servei a Kazakhstan, l’Azerbaidjan, Bielorrúsia, Geòrgia i Armènia–, Turquia i la Xina. Aquesta darrera antena es va consolidar durant el viatge que una delegació d’empresaris; el president del Consell, Ximo Puig, i el conseller d’Economia, Rafael Climent, van fer al país el passat mes d’abril. En Àfrica, l’IVACE té oficines a Angola, Algèria i el Marroc. I, finalment, a Oceania està present a Austràlia.

Per a abastir totes aquestes antenes, l’IVACE disposa d’un pressupost d’un milió d’euros. Segons han explicat des del departament d’internacionalització del Consell, la gestió d’aquestes delegacions està sent un “èxit”, ja que en l’any 2010, encara sota el govern del PPCV, es gestionaven 27 antenes a un cost de 4,5 milions d’euros. Fonts del Departament d’Economia asseguren que en l’anterior legislatura les adjudicacions d’antenes es feien amb uns criteris poc rigurosos. De fet, des de 2010 fins a l’actualitat hi ha diverses antenes que han desaparegut. És el cas, per exemple, de l’Havana o Buenos Aires. En l’actualitat, l’IVACE trau a concurs els diferents llocs on està interessat a obrir una oficina i les empreses es poden presentar.

Segons ha explicat Parra hi ha dos sistemes per a contractar l’empresa que nodrirà les oficines exteriors. Com fer-ho depenen del volum d’activitat que es preveu. Quan es tracta de mercats on s’espera que l’activitat siga molt alta i que ja estan contrastats, es fa un contracte que inclou tota l’activitat. “Així, el cost estimat per servei resulta més econòmic que si ho férem per contracte per servei”, assenyalen des de l’IVACE. Aquest és el cas, per exemple, d’Alemanya, Algèria o Polònia. En aquest cas s’inicia un procediment obert on totes les empreses interessades es poden presentar.

D’altra banda, per a països com l’Índia, Indonèsia o el Marroc, es pressuposta un import màxim i les oficines van presentant factures segons les tasques que desenvolupen fins a arribar al màxim establert. Segons expliquen des de l’IVACE, en aquest cas el concurs varia: Si el pressupost supera els 18.000 –15.000 amb la nova llei–, els concursos es fan oberts amb publicitat i la valoració és per preu: guanya la més econòmica i es demana solvència tècnica com a requisit. Si el pressupost no supera els 15.000 euros, s’envien com a mínim a 3 empreses que podrien prestar el servei i guanya la més econòmica.

Per a ser triats han de complir uns requisits tècnics, com ara tindre experiència d’entre 3 i 5 anys prestant serveis relacionats amb el que demanaran els clients a les antenes. També es requerirà el domini de l’idioma local, a més del castellà. Es valorarà també l’oferta econòmica que presenten.

Mercats que generen interés

Des de l’IVACE asseguren que la internacionalització és una de les tasques principals de la conselleria d’Economia des de l’arribada del conseller Rafael Climent. Tant és així que la Generalitat té previst obrir noves antenes en nous països, així com ampliar l’àrea d’influència d’alguns. Per a finals de 2019 està prevista la posada en marxa d’oficines a Vietnam, Sudàfrica i Malàisia. En aquestos moments, l’oficina d’internacionalització de la Conselleria d’Economia treballa per a ampliar l’àrea d’influència del Marroc fins a Tunísia, la Costa d’Ivori i Senegal.

Des d’internacionalització asseguren que la Xarxa Exterior d’oficines és dinàmica i té una gran demanda. En aquest sentit apunten que en la trobada de Xarxes Exteriors celebrada del 24 al 26 de gener van participar 260 empreses valencianes. D’aquesta trobada van sorgir 713 entrevistes.

D’altra banda, i a fi d’acostar al màxim la informació i assessorament sobre els diferents mercats a les empreses valencianes, l’IVACE Internacional ha dissenyat el servei Contacta. Amb aquest servei les empreses poden mantenir una videoconferència amb les delegacions que més els interessen sense eixir del despatx. Des de l’engegada d’aquest servei ja s’han celebrat 117 videoconferències amb les delegacions exteriors.

Comparteix

Icona de pantalla completa