Diari La Veu del País Valencià
L’EMT de Bellver, Novo i Mendoza va pactar prejubilacions il·legals amb els sindicats

La direcció de l’Empresa Municipal de Transport de Valencià (EMT) ha portat a l’Agència Antifrau les prejubilacions de centenars de treballadors de l’EMT que només van complir la meitat de les jornades laborals previstes en l’acord de prejubilació pactat entre l’empresa i els sindicats.

La pràctica es va inciar en 2001, quan l’aleshores regidor Jorge Bellver era president de l’EMT i la companyia va pactar amb el comité d’empresa que els treballadors es pogueren prejubilar als 61 anys mitjançant una reducció de jornada del 85% al llarg de la resta de la seua vida laboral, 4 anys més, fins a complir els 65. Es tracta d’un mecanisme anomenat jubilació parcial que en la pràctica, doncs, suposa un avançament de quasi 4 anys del moment del retir laboral.

En el cas de l’EMT el període restant suma 131 dies de feina, la reducció màxima permesa per la llei, que els treballadors compleixen de forma continuada. D’aquesta manera, amb 6 mesos de treball més i amb 61 anys i mig d’edat, ja es poden retirar. L’actual direcció, encapçalada per Josep Enric Garcia, ha descobert que, de les 131 jornades, només se n’estaven realitzant 65, la meitat de les previstes en l’acord i molt per davall del mínim legal.

Alfonso Novo, regidor de Transports amb Rita Barberà, observa uns autobusos adquirits per l’EMT. / EMT

Els treballadors cotitzaven pels 131 dies, la qual cosa pot tindre conseqüències en la seua vida laboral i en la percepció actual de la pensió. L’Agència Antifrau ja està investigant uns fets que estan documentats pels departament de recursos humans de l’EMT.

La reducció de 131 a 65 dies només consta en un acord signat arran d’una reunió de la comissió que supervisa el compliment del conveni col·lectiu de 2001. La pràctica es va allargar fins fa poc, quan arran de la negociació del nou conveni els gestors actuals van descobrir el possible frau. Mentrestant, van presidir l’EMT l’actual diputat de les Corts Jorge Bellver i els regidors del PPCV a l’Ajuntament de València Alfonso Novo i Alberto Mendoza.

El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, i el gerent de l’EMT, Josep Enric Garcia, han fet públic l’afer en una roda de premsa celebrada aquest dijous a les dependències de l’empresa. Tots dos han assegurat que no ho van detectar abans perquè tots els documents dels convenis tenien “aparença de legalitat”. Els directius estan a l’espera que l’Agència Antifrau determine si hi ha indicis de delicte i quins són els següents passos que s’han de fer per a demanar possibles responsabilitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa