Marian Campello i Isa Lozano encapçalen la migració de militants de Gent de Compromís al Bloc

Una vintena de persones adherides directament a la coalició passen a militar al partit nacionalista per a no estar "en un llimbs democràtic"
/ València
16 maig 2018 01:00h
Diverses representats polítiques de Compromís faran \'la portabilitat\' pròximament.

Una vintena de militants de Compromís adherits directament a la coalició han decidit migrar al Bloc Nacionalista Valencià, un dels partits fundadors. El motiu que argumenten aquestes persones per a justificar la migració és que estan "fartes d'estar en un llimbs democràtic". "Compromís, com a coalició que és, no té estatuts", denuncien, i afegeixen que "ens estimem més militar en una una formació en què els nostres drets s'equiparen a les nostres obligacions, amb garanties". "Fem una portabilitat"; així és com es refereixen al flux de militants entre els diversos partits de la coalició.

En un comunicat descriuen que, "tot i que aquest no és un fenomen nou, segurament és la primera vegada que hi ha un transvasament tan elevat de militància entre les diverses organitzacions que integren la coalició". Diverses representats polítiques de Compromís, com ara la diputada a les Corts Valencianes Marian Campello i la regidora de l'Ajuntament de València Isabel Lozano –una de les primeres afiliades a Gent de Compromís–, faran el pas en els pròxims dies. També 'migraran' l'alcaldessa de Gata, Magda Mengual; l'alcade de Benifairó de la Valldigna, Josep Antoni Alberola; la regidora de l'Ajuntament de Picanya Alba Encinas, i la regidora d'Ondara Mar Chesa, entre d’altres.

"Quan vam començar a participar teniem òrgans de participació i representació a tot el territori valencià on la nostra veu i el nostre vot hi comptava. Ara, tres anys després del darrer Consell General de Compromís –el màxim òrgan de participació democràtica de la coalició–, veiem com la nostra participació ha quedat pràcticament reduïda a una obligació: pagar la quota", diu el comunicat.

Al text també s'assegura que "el Bloc, el partit majoritari dins la coalició, ha demostrat des del començament una actitud més propera i una major voluntat de resoldre la situació d’aquest col·lectiu". "Sempre hem sentit més empatia per la seua part i una voluntat més clara de buscar el nostre encaix en la coalició, encara que els fruits finals hagen sigut, fins al moment, inexistents", lamenten.

Els militants reconeixen que el tracte diferencial durant els últims anys no ha estat l'únic motiu pel quan han optat pel Bloc: "Mentre nosaltres no tenim mecanismes per a elevar les nostres propostes o suggeriments a un àmbit supramunicipal, al Bloc hi ha sistemes que permeten que qualsevol militant de base del poble més menut puga dur la seua veu al Consell Nacional, el màxim òrgan entre congressos". A més, afegeixen que "quan vam començar a militar a Compromís vam assumir que ho féiem en condicions diferents de la gent que milita en els tres partits fundadors, però el deteriorament dels nostres drets i de la nostra capacitat d'interlocució amb els òrgans de representació interna ha sigut progressiu des d’aleshores".

Aquestos 'quasi' exmilitants de Gent de Compromís lamenten que s'haja arribat a "aquesta situació de menyspreu" cap a centenars de militants que "hem treballat des del començament pel projecte, i ho seguim fent, braç a braç amb la resta de companys i companyes militants dels partits fundadors de la coalició".

"Sentim que la nostra contribució oficial es limita únicament a pagar i assumir", lamenten. Respecte a la seua participació en l'àmbit municipal, en el comunicat reconeixen que, tot i que hi ha excepcions, "els nostres drets en els col·lectius locals són pràcticament equiparables als de la militància dels partits", però afegeixen que aquestos drets se sustenten en la bona voluntat de les executives i dels partits fundadors.

"Creiem més que mai en el projecte polític de transformació des del valencianisme d’esquerres, feminista i ecologista que representa Compromís, per això hi volem seguir treballant amb la mateixa intensitat. Això sí, amb garanties en la presa de decisions i des de la participació orgànica plena", conclouen.

next