Diari La Veu del País Valencià
Moragues rebutja desmilitaritzar el convent de Sant Doménec pel substrat nacionalista de la proposta

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, ha manifestat aquest dimecres la seua posició “totalment contrària” a la iniciativa dels partits de l’Acord del Botànic que insta el Consell a demanar al govern estatal que inicie els tràmits per a la cessió a la Generalitat del convent de Sant Doménec, conegut com a Capitania General. A més, es reclama a l’executiu valencià la “desmilitarització” de l’espai i que aquest tinga un ús públic.

Moragues ha criticat que veu en aquesta proposta de PSPV, Compromís i Podem “corrents anti Forces Armades” i un “substrat nacionalista” i ha assegurat que “la voluntat del govern [espanyol] és que [els militars] es queden” a la seu de la Capitania General.

Així s’ha pronunciat Moragues aquest dimecres abans de presidir a València els actes del 174é aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil en ser preguntat per aquesta iniciativa dels partits que sustenten l’Acord del Botànic. La proposta es va aprovar aquest dimarts a la Comissió de Cultura dels Corts, amb el suport de PSPV, Compromís i Podem, l’abstenció de Ciutadans i el rebuig del PPCV.

Moragues ha dit que observa “un doble rerefons”. D’una banda, un “rerefons nacionalista” perquè, ha argumentat, “hi ha persones que creuen que aquells edificis on hi ha dependències del Govern d’Espanya no són mereixedors i que el Govern d’Espanya és menys valencià que el de la comunitat autònoma o d’algun ajuntament”. “El Govern d’Espanya és com a mínim tan valencià com la resta de governs, perquè representem tots els espanyols i, entre ells, tots els valencians”, ha afegit. Moragues també ha indicat que hi ha “monuments del patrimoni cultural, històric i artístic on sí que hi ha dependències de la Generalitat i de l’Ajuntament i, no obstant això, ells miren només aquells patrimonis històrics que estan sent ocupats per dependències del Govern d’Espanya”.

El delegat del govern espanyol ha afirmat que també veu en aquesta iniciativa “un corrent contra les Forces Armades” i ha remarcat que els militars “estan molt bé” i que aquest espai “és un dels palaus més visitats de tota la ciutat i de la Comunitat Valenciana. La gent està encantat de visitar-lo, és accessible i s’obri al públic i reflecteix molt bé què són les Forces Armades, el seu esperit i imatge”.

“Tot es pot parlar amb pau i tranquil·litat”

El president de les Corts, Enric Morera, ha indicat aquest dimecres respecte a la iniciativa d’aquesta institució que “tot es pot parlar amb pau i tranquil·litat”. Morera s’ha pronunciat d’aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació després de participar en l’obertura del XV Congrés Ibèric ‘La bicicleta i la ciutat’.

“Tot es pot parlar amb pau i tranquil·litat i des del respecte a decisions preses en les Corts”, ha afirmat el president Morera. En aquest sentit, ha afegit que “amb diàleg i acord es pot tractar de millorar situacions que tenim”.

Morera ha destacat, així mateix, la “gran cordialitat” i la “gran col·laboració” existent amb la Capitania General. Així, ha valorat la labor desenvolupada per aquesta última per a cuidar i conservar el convent de Sant Doménec i la seua predisposició a col·laborar en els actes organitzats per a commemorar “la creació de la Generalitat per part de les Corts”.

Morera ha afirmat que “s’han de respectar les decisions” del parlament valencià, però també ha remarcat que, “encara que València ha perdut molt de patrimoni”, la presència de la Capitania Militar en el complex monumental del convent de Sant Doménec ha ajudat al fet que estiga “molt ben custodiat i en perfecte ús”.

“Hem d’agrair aquest ús i aquest respecte. Afortunadament, tenim un monument protegit i molt conservat gràcies a la Capitania General”, ha dit Morera. Al seu torn, ha remarcat que “des de fa un parell d’anys, gràcies a la iniciativa Palaus Oberts, l’accés al convent i les visites són una realitat”.

Morera també ha valorat la “gran cordialitat” i la “gran col·laboració” mantinguda amb la Capitania General per a celebrar l’acte de la creació de la Generalitat per part de les Corts.

Comparteix

Icona de pantalla completa