Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat obri diligències per la troballa de 10 cossos amb signes de violència en la Fossa 128 de Paterna

El jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Paterna (l’Horta) ha obert diligències per l’aparició d’almenys deu cossos amb signes de violència en la Fossa 128 del cementeri municipal de Paterna. Les obres d’excavació i exhumació, finançades per la Diputació de València i a càrrec de l’equip d’ArqueoAntro, esperen trobar al voltant de 130 afusellats durant la repressió franquista, segons va explicar la corporació el dia de l’inici dels treballs. Dels últims deu cossos trobats, dos d’ells presenten fractures compatibles amb trets de projectil en el crani. Les restes òssies també mostren evidències clares de mort per violència.

Com en anteriors ocasions, la Diputació i els responsables de l’excavació –el director arqueològic, Miguel Mezquida, i l’antropòleg, Javier Iglesias– s’han personat en el jutjat per a denunciar aquestes morts amb l’objectiu que “les exhumacions siguen judicials i per fi puguem donar-li justícia a les víctimes del franquisme”, ha reivindicat la responsable de Memòria Històrica de la Diputació, Rosa Pérez Garijo. El president de l’Associació de Víctimes, Daniel Galán ha confiat que aquest procés servisca per a “dignificar” la memòria dels seus familiars. “Busquem veritat, justícia i reparació”, ha sentenciat.

Els treballs van començar el passat 2 de maig. Després de delimitar el contorn de la fossa comuna, l’equip ha excavat les parets cobertes de calç per a extraure els ossos humans. D’aquesta forma, els arqueòlegs han localitzat almenys deu cossos, però esperen trobar al voltant de 130 víctimes assassinades procedents de localitats de la demarcació de València i d’altres territoris, com Múrcia, Granada, Jaén, Toledo, Ciudad Real i Guipúscoa.

Comparteix

Icona de pantalla completa