Diari La Veu del País Valencià
La persona de confiança de Camps en la Fórmula 1 assegura que l’expresident prenia totes les decisions

La responsable del departament d’Esdeveniments de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) i persona de màxima confiança de l’expresident Francisco Camps, Belén Reyero, ha declarat aquest dimarts, en el jutjat que investiga presumptes irregularitats en l’organització del Gran Premi de la Fórmula 1 a València, que Camps va ser l’artífex del projecte i de la inclusió de l’empresa Valmor com a organitzadora de la prova.

Així ho ha apuntat durant la seua declaració com a investigada per la causa oberta al voltant de la negociació prèvia duta a terme per Camps a favor de Valmor, l’empresa de Jorge Martínez ‘Aspar’, i en benefici de l’expilot, també investigat. Una segona peça investiga els contractes celebrats pel Circuit del Motor, empresa pública encarregada de l’organització del Gran Premi, i determinats proveïdors que resultaven adjudicataris per ordre de Valmor. La tercera peça tracta de l’absorció de Valmor per part de l’empresa pública Circuit del Motor.

La primera inclou també l’aval del Consell sobre la Fórmula 1 a través d’un contracte signat el 19 de juliol de 2011 “per ordre directa” de Camps després d’un viatge a Londres realitzat dies abans. L’expresident va dimitir del seu càrrec el 20 de juliol per la coneguda com a ‘causa dels vestits’ derivada del cas Gürtel.

Segons ha pogut saber Europa Press, Reyero ha respost les preguntes del fiscal, l’Advocacia de la Generalitat i la defensa, però no les del lletrat de Camps. L’antiga mà dreta de l’expresident ha assegurat que tot el projecte i les decisions que s’hi adoptaven venien donades per Camps, tant en la gestió de la prova com en el fet que estiguera Valmor en la seua organització.

Així mateix, segons les fonts consultades, la idea inicial de l’excap del Consell era que la Generalitat assumira els costos i evitar que Valmor tinguera pèrdues, un fet que se sabia ja des d’una reunió amb responsables de la mercantil d”Aspar’ després de la celebració del primer Gran Premi a València i en la qual es va veure que el resultat de l’esdeveniment era deficitari.

El paper de Reyero en el procés era el de gestionar els contractes i negociar amb el magnat de la F1, Bernie Ecclestone, perquè li ho demanava Camps, que era qui tenia l’última paraula i a qui ella preguntava sobre si s’havia de donar el vistiplau a les propostes de l’anglés, i la majoria de les vegades la resposta era afirmativa, segons les fonts consultades.

L’exresponsable d’Esdeveniments de l’SPTCV ha explicat que gestionava i despatxava tot amb Camps i que tenia l’ordre d’anar assumint tots els contractes que anaren eixint amb la F1, la majoria “d’adhesió”.

Negociació privada prèvia

Reyero ha precisat que Ecclestone i Camps gestionaven els contractes primer de manera privada i arribaven a acords i, amb posterioritat, l’expresident era qui els materialitzava. Belén Reyero és una de les investigades en aquesta causa. El seu paper en la trama es recull en l’informe policial realitzat per la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) sobre el procés de negociació de la F1 entre 2006 i 2014.

La investigada arriba a referir-se a la F1, en correus analitzats per la policia, com “aquest xicotet desastre”. A més, parla de l’ús de Valmor per tercers per a traure diners o es refereix a Camps i Ecclestone com a “tarats mundials”. “Em passe l’any lluitant amb gentola que vol viure a costa dels diners públics”, arriba a dir. I pregunta a la seua interlocutora: “T’has cregut també que l’esdeveniment és rendible? Eres molt bona!”.

“Saqueig i estafa col·lectiva”

El PSPV i Compromís han acusat l’expresident de la Generalitat Francisco Camps de ser el cap d’un “saqueig organitzat” i d'”una estafa col·lectiva” per les suposades irregularitats en l’organització de la F1. Des de Podem també han valorat aquest procés judicial i el seu líder, Antonio Estañ, ha qualificat l’expresident popular com “una persona nociva” per a les institucions.

El portaveu dels socialistes valencians, Manolo Mata, ha assegurat durant la roda de premsa, després de la Junta de Síndics, que la F1 és “la història d’una gran estafa col·lectiva”. Així, segons el síndic Mata, Camps va enganyar la societat valenciana per a fer-li creure que “aquell esdeveniment” era gratuït: “El dèficit de la gestió ascendeix a 300 milions d’euros més altres 100 en infraestructures, i açò mostra com el somni d’una persona ha acabat sent el malson de tot un poble”.

D’altra banda, el diputat de Compromís Juan Ponce ha exigit que s’establisquen els mecanismes perquè es retornen els diners que “es van robar” a la ciutadania i ha afirmat que, tal com ha revelat la mà dreta de Camps, Belén Reyero, aquest sabia des del principi les grans pèrdues econòmiques que aquell esdeveniment suposaria.

Ciutadans, per la seua banda, ha demanat responsabilitats al PP per “un altre cas trist de corrupció” i que demane perdó a la societat valenciana. Des del PP, la portaveu adjunta María José Catalá ha assenyalat que està convençuda que Camps “donarà les explicacions oportunes” i que ella prefereix quedar-se al marge i no opinar, com habitualment fa, en tots els processos judicials.

Comparteix

Icona de pantalla completa