Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat recupera 143.075 euros del cas Blasco

El jutjat d’instrucció número 21 de València ha adjudicat a la Generalitat un pis propietat de Marcial López, condemnat a tres anys i nou mesos de presó per haver rebut ajudes a la cooperació de manera fraudulenta, segons ha informat el TSJ en una nota de premsa. López presidia el patronat de la fundació Cyes, beneficiària d’1,6 milions euros dels fons per a la cooperació internacional repartits per l’aleshores conseller Rafael Blasco.

Cyes va dedicar els diners a la compra de diversos immobles a València i només va dedicar el 3% dels recursos rebuts als projectes de Nicaragua on havien d’anar a parar segons l’odre d’ajudes. Després de la denúncia del PSPV i Compromís i un judici al TSJ, la sentència ferma de la primera peça del cas Cooperació emesa per la Sala Penal del Tribunal Suprem en 2015 va incloure la indemnització a la Generalitat amb 1.623.840 euros per part de Marcial López i la resta de condemnats, entre ells Augusto César Tauroni i María Josefa Cervera.

Després d’un procés d’embargament dels béns dels condemnats i d’adjudicació als perjudicats, la Generalitat és ja propietària d’un pis a Castelló amb plaça de garatge i traster fins ara en mans de Marcial López. Taxat en 204.393,97 euros, l’immoble s’adjudica pel 70% del seu valor. Així, el jutjat considera que López ha compensat la Generalitat amb 143.075,77 euros.

Marcial López va ingressar en juny de 2015 en la presó de Castelló, alhora que ho feien a la de Picassent els també condemnats Alexandre Català i Agustina Sanjuán. Uns dies abans havia ocupat la seua cel·la l’exconseller Rafael Blasco.

Comparteix

Icona de pantalla completa