Diari La Veu del País Valencià
La mà dreta de Camps ja sabia en 2009 que la Fórmula 1 generaria pèrdues milionàries

La qui fóra responsable del departament d’Eventos de la Sociedad Proyectos Temáticos de la Comunitat Valenciana (SPTCV) i persona de màxima confiança de l’expresident Francisco Camps en la negociació de la Fórmula 1, Belén Reyero, assegurava, en un correu de 2009 que consta en un informe policial, que li havien dit que era una “innocent” perquè “ningú es fica en Valmor si no té alguna cosa a guanyar, encara que siga per una altra banda” i es queixava que estaven “fent guanyar diners a gentola” mentre que als qui els van donar suport “els estàvem enfonsant sense solució”.

Reyero declararà aquest dimarts com a investigada en el Jutjat d’Instrucció número dos de València, que investiga presumptes irregularitats en l’organització del Gran Premi de la Fórmula 1. Qui fóra mà dreta de Camps en la F1 feia referència en aquest correu a una conversa mantinguda amb qui va ser directora de Grans Projectes en aquestes dates, Cristina Morató, sobre un esdeveniment no especificat pel qual la Generalitat anava a pagar 1,5 milions d’euros dels tres que costava, seguint la decisió de l’exconseller Gerardo Camps.

Així consta en un informe recent de la Unitat Central de delinqüència econòmica i Fiscal sobre ‘Estudi de l’operació relativa al procés de negociació, contractació, desenvolupament i desenllaç de la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 a València (2006-2014)’ al jutjat instructor, que reprén aquesta setmana les declaracions d’investigats.

Dimecres serà el torn de Nicolás Figueras, exdirector d’SPTCV; dijous, l’expilot Jorge Martínez ‘Aspar’, i divendres l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, tots ells a les 10.00 hores. L’informe analitza les actuacions juridicocontractuals per a l’engegada i execució del GP d’Europa de F1 a València entre aquestos anys i la situació de Valmor, l’empresa organitzadora de la prova i de la qual era responsable l’expilot d’Alzira.

L’estudi analitza una llarga sèrie de correus, entre ells els de Reyero, qui precisament parla en aquestos missatges de l’ús de Valmor per tercers per a traure diners. Entre la documentació examinada per la Policia consten missatges on pregunta a la seua interlocutora si també s’ha cregut que l’esdeveniment és “rendible” o assegura que ha treballat amb “tarats mundials” referint-se a Camps o a Bernie Ecclestone, el magnat de la F1.

Així ho va apuntar en un correu de 2009 adreçat a Facundo de la Cuadra, responsable de Valmor, en el qual es refereix a un fet ocorregut en un esdeveniment de tres milions d’euros i sobre la conversa que ha mantingut amb Morató, qui al seu torn anava a traslladar a Gerardo Camps que calia vigilar una empresa que no tenia experiència. “No m’ha servit de res insistir que estàvem fent guanyar diners a gentola i que a la gent que ens ha donat suport els estàvem enfonsant sense solució. La seua conclusió és que sóc una innocent perquè ningú es fica en Valmor si no té alguna cosa a guanyar encara que siga per una altra banda, així que també vosaltres m’esteu enganyant; he de ser fàcil”. I afegia que tenia una reunió pròxima amb Manuel Broseta, considerat com “l’advocat coordinador” de l’esdeveniment: “Un altre que em vol utilitzar”, recalcava.

“Xicotet desastre”

Un any després, en un altre correu a una coneguda d’un despatx, li parlava de la situació de la F1, projecte al qual assegura que s’acosten molts “per a fer negoci a costa dels diners públics i posa com a exemple el pagament de comissions”. “Nosaltres, ja més relaxats després de l’esdeveniment i tractant d’organitzar aquest xicotet desastre que és el projecte de F1”, explica.

I afegeix: “Jo, que sóc na procediments, vaig seguir el procediment i em vaig acabar trobant amb una que és la relacions públiques del circuit de Xest cridant-me zorra a la cara i dient-me que estava acabada, tot perquè vaig tractar que estiguera en el seu lloc i porte anys evitant que faça negoci a costa de la F1 per a ella i per al meu cap directe, que també durant la F1 em mirava amb cara d’assassí”, per a fer referència a la relació personal que mantenien tots dos i dir: “Cobren comissions fins de la seua ombra”.

“Em sembla tan lleig viure envoltada de gentola així, i són solament la punta de l’iceberg. Em passe l’any lluitant amb gentola que vol viure a costa dels diners públics. He d’eixir d’ací i què faig per a aconseguir-ho? Res”, agregava. En un altre correu li refereix al seu espòs que ha parlat amb Bernie Ecclestone, qui li ha expressat la seua intenció de donar un contracte a llarg termini a València per a acabar amb el de Barcelona: “Ja sé què faré a l’agost, llegir-me un contracte de mil fulls en anglés perquè la comunitat puga seguir gastant un pastó perquè Bernie vinga a sopar amb Natalia un parell de vegades a l’any”.

“Tarats mundials”

En correus de febrer de 2012, després de la notícia de la pròrroga del contracte de la F1 que va signar Camps un dia abans de dimitir, el marit de Reyero li assegurava que ara “el iaio ha d’estar pixant-se de riure i a veure com eixim d’aquesta” i, en converses posteriors entre tots dos, ella li respon que li dóna “por haver conviscut amb els tarats mundials més reconeguts: Camps i Ecclestone”.

En un altre text al seu marit, l’empleada de confiança de Camps es queixa i afirma sentir-se “una mica idiota” perquè el seu sou era “just la meitat” d’altres treballadors i perquè li deien que havia de “tindre paciència i no pretendre guanyar massa al principi”. A més, pensava que era perquè és “dona” i que, per tant, els altres pensaven que la seua implicació era menor.

En un altre correu de dos anys abans –de març de 2010– Reyero planteja suggeriments de resposta a preguntes realitzades a les Corts pels grups de l’oposició en relació al cost del cànon, el cost desemborsat pel Gran Premi, costos associats o la signatura per a la pròrroga, entre d’altres, en els quals es posa de manifest “com de forma concertada tracten d’eludir donar una resposta que arreplegue la realitat dels fets”, segons consta en l’informe policial.

En aquest en concret es fa referència a unes rèpliques per una possible compareixença parlamentària. A la contestació positiva de la seua interlocutora, Bebén Reyero respon: “T’has cregut també que l’esdeveniment és rendible? Ets molt bona!”.

Pèrdues globals de 270 milions d’euros

En el document de la UDEF s’arreplega un informe de balanç econòmic de la F1 –datat al maig de 2012 i gener de 2013– i elaborat pel director del Circuit, Gonzalo Gobert, on es xifra en 210 milions d’euros pagats pel cànon i altres serveis en l’acumulat de set anys i unes pèrdues de 270 milions sense tenir en compte la inversió inicial.

En aquest informe precisava que el coneixement de les xifres seria “perjudicial” per al president (Camps); que el cànon de València era com el de Bahrain “però sense tants recursos”; que no es podia pagar més que Barcelona; que es mancava de recursos per a promoure la carrera; que no es podia pagar el cànon a temps”, i suggeria lluitar perquè aquest Gran Premi és “únic, un dels millors del campionat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa